Preference PID v roce 2022: 4 kilometry nových buspruhů i zelená na dalších 26 semaforech

I letos se podařilo připravit, projednat a realizovat řadu preferenčních opatření pro co nejplynulejší průjezd vozidel veřejné dopravy ulicemi Prahy – jednalo se především o nové vyhrazené pruhy pro autobusy i o zlepšení na světelných signalizacích jak pro autobusy, tak i tramvaje. Celkem narostla délka vyhrazených pruhů pro autobusy v roce 2022 o 4,4 km. Díky tomu už mohou využívat autobusy v celé Praze celkem 66 km vyhrazených pruhů včetně spolujízdy po tramvajových tělesech. Preferenci na semaforech se podařilo zprovoznit na dalších 22 křižovatkách pro autobusy a 4 křižovatkách pro tramvaje. Celkem tak mají přednost tramvaje už na 90 % a autobusy na 51 % všech světelně řízených křižovatek.

Nejvýznamnější rozšíření preference MHD v Praze

  • Tupolevova: v návaznosti na souvislou údržbu komplexní změna dopravního režimu mezi ulicemi Beranových a Veselskou, nové úseky buspruhů na příjezdech do zastávek Tupolevova (duben)
  • Strakonická: buspruh od zastávky Dostihová k Barrandovskému mostu, stavebním rozšířením (duben + listopad úsek u Malé Chuchle)
  • Freyova: mírné prodloužení buspruhu k Českomoravské s optimalizací vjezdu do křižovatky (srpen, koordinace s přesunem zastávky Nádraží Libeň v opačném směru před křižovatku do ulice K Žižkovu)
  • K Žižkovu: buspruh k Českomoravské s ukončením v novém zálivu přemístěné zastávky Nádraží Libeň (květen)
  • Hornoměcholupská: prodloužení buspruhu před zastávkou Řepčická (září)
  • Opatovská: obnovení buspruhu před Chilskou v návaznosti na změnu uspořádání křižovatky s Chilskou, kterou byl zrušen dlouhý pravý odbočovací pruh (listopad)
  • Rampa z ulice V Holešovičkách: buspruh pro příjezd do zastávky Bulovka (listopad)
  • Průjezdu linek 136+213 pomáhá nový by-pass pro průjezd z Türkovy do Chilské v rámci okružní křižovatky Litochlebské náměstí.
  • Drobnými, ale provozně významně přínosnými, změnami byly změny ukončení buspruhů v ulicích Ankarská, Jugoslávských partyzánů, V Horkách, Vysočanská (estakáda) a Výstavní.
  • Další buspruhy vznikly v rámci jiných opatření (cyklointegrace, přechody pro chodce) v ulicích Durychova, U Kamýku, Roztylská a na rampě ze Zenklovy do ulice V Holešovičkách.

V souvislosti s rekonstrukcí Barrandovského mostu byla realizována i výraznější přechodná opatření – zejména buspruh v Modřanské ulici od Dvorců, úseky buspruhů v ulicích Jeremenkova, Vrbova a Ke Krči, úsek jízdy po tramvajové trati v Hlubočepích.

Dále jsou prověřovány možnosti zlepšení podmínek pro průjezd autobusů díky změně dopravního režimu a rovněž jsou připravovány stavební projekty pro zřízení buspruhů rozšířením úseků Českobrodské ulice (mezi zastávkami Blatov a Na Vaňhově), Horoměřické (v celém stoupání z Šáreckého údolí až k zastávce Bořislavka) a Náchodské (od hranice Prahy po okraj zástavby Horních Počernic).

Postupně je také posilována preference na světelných signalizacích. V roce 2022 přibyla preference na dalších 22 světelně řízených křižovatkách pro autobusy a 4 křižovatkách pro tramvaje. S obnovou vozového parku je vylepšováno vybavení autobusů soukromých dopravců, aby i tyto vozy komunikovaly s řadiči světelně řízených křižovatek stejně jako autobusy Dopravního podniku hl. m. Prahy.

TZ ROPID