České dráhy koupily dalších 11 vozů Stadler RS1

edenáct motorových jednotek Stadler RS1 rozšíříflotilu vlaků Českách drah. Národní železniční dopravce tyto vozy první generace pořídil za 12,995 milionů eur (zhruba 320 milionů korun). Jednotky dříve jezdily na německých tratích.

Počet vozů RegioSpider se na českých kolejích rozroste. České dráhy získaly jedenáct vozů, které doposud jezdily pro německé dopravce.
„Jedenáct motorových vozů jsme pořídili za necelých 13 milionů eur. Záměr odkupu motorových jednotek je součástí aktuálního investičního plánu,“ popisuje člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta a dodává: „Odkupem vozidel reagujeme na aktuální a budoucí smluvní požadavky objednavatelů na dopravní obslužnost v závazku veřejné služby u kategorie vozidel DMU70, kde po roce 2025 vzniká potřeba vybavení zařízením ETCS.“

Všech jedenáct vozidel nyní absolvuje periodickou obnovu u prodejce, při které budou instalovány bezbariérové toalety. Po dohodě s objednavatelem budou vozy vybaveny Wi-Fi, elektrickými zásuvkami, informačním systémem a dojde také k úpravě barevného provedení laku. Vzhledem k těmto změnám a schvalovacímu procesu v ČR se předpokládá zahájení provozu v první polovině roku 2024.

Předpokladem je nasazení vozidel v oblasti Ústeckého a Středočeského kraje, aktuálně se o nasazení na konkrétní tratě jedná. Zájem o provozování tohoto typu motorových vozů mají ale i jinde, například v Libereckém kraji.
Flotila nízkopodlažních motorových vozů Stadler RS1, známých také jako RegioSpider, ve vlastnictví Českých drah se tak rozroste na 67 kusů.

TZ ČD