Výsledky ankety o nejhezčí „Vánoční tramvaj 2022“

Dopravní magazín MHD86.cz uspořádal 6. ročník ankety o nejhezčí Vánoční tramvaj. První tři místa obhájila města z 5. ročníku ankety. Zlato pro Miskolc, stříbro pro Plzeň, bronz pro Prahu. Novinkou tohoto ročníku je cena poroty. V anketě soutěžilo rekordních 32 evropských měst, kde jezdily vánočně vyzdobené tramvaje.

Maďarský Miskolc do ulic vysílá už několik let tříčlánkovou tramvaj ČKD Tatra KT8D5. V posledních letech se jedná o vůz, který už je dlouhodobě určený jen na Vánoční provoz, jelikož ve městě v běžném provozu jezdí výhradně nízkopodlažní tramvaje Škoda 26T. Tramvaj je proto dokonale vyzdobena i v interiéru. V soutěži boduje opakovaně i přesto, že tramvaj už ničím novým nepřekvapuje.

Po Plzni (2. místo) a Praze (3. místo) se umístila na 4. místě Ostrava (před rokem na 5. místě) a letošní páté místo míří do chorvatského Osijeku.

Z českých měst skončila na 6. místě Olomouc, na 8. místě Brno, na 10. místě Liberec a na 17. místě Most.

Novinkou 6. ročníku ankety o nejhezčí Vánoční tramvaj je cena poroty. Ta míří do Prahy. Porotci Ondřej Matěj Hrubeš z webu MHD86.cz a Zdeněk Kresa z webu spvd.cz ocenili jakým způsobem pražský dopravní podnik zdokonaluje výzdobu vánočních tramvají a každoročně rozšiřuje flotilu ozdobených vozidel. Zároveň oceňují slavnostní rozsvícení vozidel a zveřejňování jízdních řádů.

V 6. ročníku ankety bylo nutné při hlasování uvádět svůj e-mail. Adresy byly následně náhodně kontrolovány a duplicitní hlasy byly z ankety odstraněny.

Dopravním podnikům přejeme mnoho inspirací při realizaci “Vánočních tramvají 2023”.

Celkové pořadí znázorňuje následující infografika.

Fotogalerie vánočních tramvají 2022

A jak dopadla anketa o nejhezčí Vánoční trolejbus? Navštivte web SPVD.cz, který spolupořádal 3. ročník ankety.