Obliba Muzea MHD v Praze roste, navštívil jej půlmilióntý návštěvník

Muzeum MHD ve Střešovicích, které provozuje Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP), dnes přivítalo půlmiliontého návštěvníka. Jeho obliba postupně roste, v roce 2019 a loni zaznamenalo dvě nejvyšší návštěvnosti v celé své historii. Letos čeká Muzeum MHD ještě jedno jubileum: v květnu oslaví 30. výročí od zahájení svého provozu. Na podzim je v plánu také zahájení výstavby nové výstavní haly pro historická silniční vozidla. Muzeum MHD ve Střešovicích je pro veřejnost otevřeno o víkendech a svátcích. Návštěvníci si v jeho expozicích mohou prohlédnout více než čtyři desítky historických vozidel veřejné dopravy, ale i modelů, historických fotografií, historických dokumentů, jízdenek či plánků.

Zájem fanoušků veřejné dopravy, ale i běžné veřejnosti o Muzeum MHD v pražských Střešovicích v uplynulých letech výrazně narostl. Svědčí o tom nejen rekordní návštěvnost v roce 2019 a vloni, ale také kolik času uplynulo mezi jubilejními návštěvníky. Stotisícího návštěvníka Muzeum MHD v Praze přivítalo v neděli 11. července 2004, tj. více než 11 let od zahájení svého provozu. Čtvrtmiliontého návštěvníka pak zaznamenalo na Velikonoční pondělí 9. dubna 2012. První čtvrtmilion návštěvníků přišel za necelých 19 let provozu muzea, nyní stejný počet lidí dorazil za necelých 11 let.

Právě dnes jsme překonali historický milník a na začátku 31. sezóny jsme v Muzeu MHD přivítali půlmilióntého návštěvníka. Přeji Muzeu MHD a vozovně Střešovice především co nejvíce spokojených návštěvníků, aby se nám povedlo zrealizovat všechny plány na rozvoj muzea a areálu vozovny, a abychom miliontého návštěvníka mohli přivítat mnohem dříve, než za dalších 30 let. Věřím, že k tomu přispěje jak chystaná nová výstavní hala pro silniční vozidla, ale i další plány. Doufám, že se nám podaří pro historii MHD nadchnout nové generace, ale také třeba přilákat nové zaměstnance,“ uvedl Petr Malík, vedoucí jednotky Historická vozidla DPP.

Návštěvnost Muzea MHD: rekord v roce 2019, loňský rok druhá nejvyšší

Muzeum MHD ve střešovické vozovně zahájilo svou činnost 14. května 1993. Během prvního roku své existence zaznamenalo 6 009 návštěvníků, tj. v průměru maximálně 140 lidí za den. V 90. letech se návštěvnost muzea nezřídka pohybovala jen v průměru kolem 70 až 80 lidí denně. Muzeum bylo otevřeno pouze o víkendech a státních svátcích.

V roce 2017 Muzeum MHD v Praze už zaznamenalo celkem 23 308 lidí, tj. zhruba čtyřnásobně více než v polovině 90. let. O rok později, v roce 2018 to bylo už 24 155 návštěvníků, meziročně o necelé čtyři procenta více. V roce 2019 průměrná denní návštěvnost muzea o sobotách, nedělích a svátcích, dosáhla 269 lidí, přičemž celkový počet návštěvníků v roce 2019 byl rekordní, a to 32 196. Meziročně se jednalo o nárůst přesně o třetinu, o 33,3 %.

V letech 2020 a 2021 návštěvnost muzea silně ovlivnila pandemie covidu-19, zavedená protiepidemická opatření a omezená mobilita obyvatel, i přesto po oba roky muzeum přivítalo více než 15 tisíc návštěvníků. V roce 2020 bylo Muzeum MHD v Praze otevřeno celkem pouze 76 dní a návštěvnost dosáhla 15 904 osob. V roce 2021 byla návštěvnost Muzea MHD o něco málo nižší než o rok dříve, ale stále si držela vysoký standard a opět se podařilo překonat hranici 15 tisíc návštěvníků.

Zájem o návštěvu Muzea MHD ve vozovně Střešovice kontinuálně roste. V roce 2022 do něj zavítalo 28 375 návštěvníků, což je historicky druhá nejvyšší návštěvnost po předcovidovém roce 2019. Poprvé v historii bylo otevřeno více než sto dní v roce, přesně 125, a denní průměr převyšoval 200 návštěvníků,“ dodal Petr Malík.

Stručně o Muzeu MHD ve vozovně Střešovice

Muzeum, které se nachází v historickém objektu tramvajové vozovny v pražských Střešovicích, nabízí zajímavý program, i když právě neprobíhají speciální akce. Návštěvníci si mohou prohlédnout jedinečnou sbírku památek z historie městské hromadné dopravy v hlavním městě České republiky. Stálá expozice je zde k vidění od roku 1993 a nabízí nevšední zážitek. Už samotná vozovna byla v roce 1991 vyhlášena technickou památkou. Stavba vznikla v roce 1909 a je typickou ukázkou účelových dopravních staveb Elektrických podniků hlavního města Prahy z období počátků MHD. Svému účelu sloužila až do roku 1992, kdy byla přestavěna na muzeum. V současné době je Muzeum MHD nejnavštěvovanější turistickou atrakcí na území městské části Prahy 6.

TZ DPP