Dva miliony korun uhradili DPO neplatiči za jízdu na černo v akci milostivé léto

Necelých 500 dlužníků uhradilo svůj dluh vůči Dopravnímu podniku Ostrava (DPO) v rámci akce Milostivé léto II. DPO zákonem stanovenou příležitost zbavit se dluhů mimořádně nabízel v rozšířené podobě, a to všem svým dlužníkům, nejen těm v exekuci. Příležitost tak získalo několik tisíc dlužníků. Souhrnný výsledek překonal předchozí Milostivé léto I o cca 23 %.

Celkově se DPO podařilo u necelých 500 dlužníků vyřešit přes 700 jednotlivých případů. Lidé mohli od září do konce listopadu 2022 uhradit DPO jistinu (pokutu a jízdné), ti v exekuci navíc i poplatek exekutorovi ve výši 1 815 korun. Odpuštěno jim bylo příslušenství dluhu, tedy úroky a případné náklady soudního řízení.

Naši zaměstnanci nabízeli dlužníkům individuální posouzení jejich případů. Podmínkou bylo, že nás museli sami aktivně kontaktovat. Po celou dobu akce jsme chtěli, aby bylo jasné, že platících cestujících si vážíme. Od této „šance pro dlužníky“ jsme si slibovali získat alespoň část prostředků, na které máme nárok, a budeme je moci investovat zpět do MHD pro všechny cestující. A to se podařilo. Přes dva miliony korun putuje zpět do rozpočtu DPO,“ doplňuje Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel DPO.

Akce pak v praxi pro dlužníka znamenala například i prominutí úroku v řádu tisíců korun za starý dluh, vzniklý za jízdu bez platné jízdenky. Třeba 65letému dlužníkovi byl prominut úrok ve výši skoro 7 000 korun, uhradil dluh 19 477 korun. Dlužníci DPO, kteří akci využili, ušetřili dohromady přes 1 milion 300 tisíc korun.

TZ DPO