Šestý smysl revizorů

Proč někteří revizoři neskenují QR kódy? Protože na první pohled poznají černého pasažéra!

Od roku 2019 mohou cestující nahrát svoji lítačku do mobilu a při kontrole pak jen ukázat QR kód, který je v aplikaci. Ten však musí revizoři naskenovat, aby si ověřili, že je kupón skutečně váš. Poslední krok však spousta revizorů přeskakuje.

„Revizory mám rád. Jsou to hrdinové, kteří chytají zloděje. Ale proč poslední měsíce už většinou nepípají QR kódy v aplikaci?“ napsal Ondřej Matěj Hrubeš, radní pro dopravu na Praze 6. A jak se ukázalo, revizoři jsou něco jako Jediové!

Méně času na skenování, více času na zloděje

„Věřte nám, revizoři v naprosté většině dokáží rozpoznat černého pasažéra, proto zhruba ve třetině případů nemusí dělat kontrolu přes QR kód,“ odpověděl DPP.

„Těší mě, že revizoři poznávají černé pasažéry, a proto nemusí pípat všechny jízdenky. Proto věřím, že budou méně a méně zastavovat ty, kteří mají jízdné uhrazené,“ reagoval Hrubeš.

Pokud revizor nezkontroluje čtečkou QR kód, neprovedl fakticky oficiální kontrolu kupónu. Bez pípnutí nedokáže revizor ověřit, zda kupón – QR kód patří kontrolovanému cestujícímu. Může například docházet k situacím, kdy několik cestujících může používat jeden kupón ve smyslu přenosné jízdenky.

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.