Trolejbusové dráty zpomalily na Veleslavíně tramvaje. Snad jen dočasně

Server Pražské tramvaje, který spravují zaměstnanci Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP), informoval veřejnost o omezení rychlosti tramvajové dopravy na Evropské ulici. S výstavbou trolejbusové trati Veleslavín – letiště bylo v oblasti terminálu Nádraží Veleslavín instalováno nové křížení trolejí pro tramvaje a trolejbusy. V místě je nově omezena maximální rychlost pro tramvaje na 30 km/h.

Tato skutečnost nejvíc překvapila „dopraváky“ z Plzně, kde křížení drátů pro tramvaje a trolejbusy je běžnou záležitostí. Plzeňáci v diskuzi na profilu Pražské tramvaje zmiňovali, že v současnosti mají na vše kříženích tohoto typu maximální rychlost 50 km/h. Nastaly proto otázky, proč v Praze je vyvěšena jen „třicítka“.

Jak mě následně informoval technický ředitel DPP Jan Šurovský, současná „třicítka“ je v rámci zkušebního režimu. „Na Veleslavíne jsme osadili rychlostník na 30 km/h a budeme tento provoz přes horké letní měsíce testovat. Pokud vše bude dobře fungovat, jsme připraveni zvednout v tomto místě rychlost tramvají. V rámci zkušebních jízd jsme testovali i rychlost 60 km/h a to bez větších problémů,“ říká Jan Šurovský. Což je velmi dobrá zpráva, protože dnešní tramvajová trať na Divokou Šárku nabyde od podzimu na ještě větším významu s prodloužením na Dědinu. Závěrem je třeba ocenit dopravní podnik, že stavbu trolejbusové trati zvládá koordinovat a poměrně rychle realizovat v době, kdy probíhá i stavba nové tramvajové trati.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.