Tramvaje nepojedou do Řep. DPP opraví tramvajovou trať

Na devíti různých místech bude Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v následujících téměř čtyřech týdnech opravovat tramvajovou trať v Plzeňské a Makovského ulici. Z tohoto důvodu bude od soboty 15. července od zhruba 4:30 do pátku 11. srpna 2023 do cca 4:30 obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Klamovka – Sídliště Řepy a zavedena náhradní autobusová doprava X9 a X98. Kvůli nezbytným pracím v křižovatce Plzeňské a Radlické ulice bude o tomto víkendu 15. – 16. července a 29. – 30. července 2023 provoz tramvají přerušen v úseku Anděl – Sídliště Řepy. Oprava tratě se dotkne 11 tramvajových linek. Provoz tramvají v Plzeňské ulici bude opět obnoven v pátek 11. srpna 2023 od ranního výjezdu.

V rámci opravy tramvajové tratě v Plzeňské a Makovského ulici DPP vymění opotřebené kolejnice
a kolejové oblouky v úseku Klamovka – Kavalírka, v oblasti zastávky Krematorium Motol a v obratišti Sídliště Řepy. Dále vymění kolejové rozvětvení na výjezdu ze smyčky Kotlářka, vybuduje rychlostní výhybku na vjezdu do stejné smyčky a výškově upraví trať před samotnou výhybkou. Kromě toho opraví přechody u zastávek Vozovna Motol a Hlušičkova a vyčistí podloží na trati v Makovského ulici. Také vymění poškozené pražce u přejezdu Plzeňská – Makovského, odvodnění v obratišti Kotlářka, přebrousí kolejnice v celém úseku od křižovatky Plzeňské a Radlické ulice po křižovatku Plzeňské a Jinonické, a také v úseku od zastávky Krematorium Motol po obratiště Sídliště Řepy. V neposlední řadě za dva víkendy zrealizuje výřezy kolejnic v kolejovém rozvětvení v křižovatce Plzeňské a Radlické ulice.

I když se to nezdá, je to už 13 let, co jsme zrekonstruovali tramvajovou trať na radiále od Klamovky po obratiště Sídliště Řepy a v celém úseku jsme se zbavili velkoplošných panelů. Vzhledem k frekvenci provozu a poloměru oblouků v úseku Klamovka – Kavalírka je 13 let odpovídající doba životnosti kolejnic. Ve špičce v tomto úseku projede za hodinu v průměru 37,5 tramvajových souprav v každém směru. Proto musíme na trati provést nezbytné opravy. Práce koncentrujeme do jediné výluky o délce necelých pět týdnů po čtyřech letech od předchozí dlouhodobé uzavírky. Věřím, že kdo pamatuje každoroční prázdninové výměny panelů před rekonstrukcí této radiály, tuto změnu ocenil. Pozitivní zprávou je, že úpravy na vjezdu do smyčky Kotlářka pomůžou ke zvýšení plynulosti a rychlosti jízdy tramvají v tomto úseku,“ říká Miroslav Penc, vedoucí jednotky Dopravní cesta Tramvaje.

Dopravní opatření

Z důvodu opravy tramvajové trati bude od soboty 15. července od cca 4:30 do pátku 11. srpna 2023 do cca 4:30 obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Klamovka – Sídliště Řepy.

Změny tras tramvajových linek

  • Linka č. 4 bude vedena v trase Holyně – Sídliště Barrandov – Na Knížecí. Ve směru Holyně bude obsluhovat i zastávky Anděl v ulicích Plzeňská a Nádražní.
  • Linka č. 5 bude ve směru od Vozovny Žižkov zkrácena do obratiště Smíchovské nádraží.
  • Linka č. 9 bude ve směru od Spojovací ze zastávky Anděl (v Nádražní ulici) odkloněna přes zastávky Na Knížecí a Plzeňka do obratiště Smíchovské nádraží.
  • Linka č. 10 bude zkrácena do trasy Olšanské hřbitovy – Flora – Orionka – Vinohradská vodárna – Náměstí Míru – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Palackého náměstí – Anděl – Klamovka.
  • Linka č. 11 bude ve směru od Spořilova ze zastávky Biskupcova odkloněna přes zastávky Krejcárek, Palmovka, Bulovka, Kobylisy a Ládví do obratiště Sídliště Ďáblice (nahrazuje linku č. 10).
  • Linka č. 13 bude ve směru od Čechova náměstí prodloužena ze zastávky Olšanské hřbitovy přes zastávky Želivského, Biskupcova a Ohrada do obratiště Spojovací (nahrazuje linku č. 11).
  • Linka č. 15 bude vedena v trase Ústřední dílny DP – Depo Hostivař – Krematorium Strašnice – Želivského – Olšanské hřbitovy – Flora – Olšanské náměstí – Viktoria Žižkov – Hlavní nádraží – Masarykovo nádraží – Náměstí Republiky – Malostranská – Újezd – Anděl (v Nádražní ulici) – Na Knížecí – Smíchovské nádraží (v úseku Ústřední dílny DP – Flora nahrazuje linku č. 16).
  • Linky č. 16 a 21 budou zrušeny.
  • Linky č. 98 a 99 budou ve směru z centra ze zastávky Anděl zkráceny do zastávky Na Knížecí (v ulici Za Ženskými domovy). Ve směru z centra jsou vedeny přes zastávku Anděl v Nádražní ulici, ve směru do centra přes zastávku Anděl v Plzeňské ulici.

Změny v zastávkách tramvají

Přemísťuje se zastávka Klamovka (směr Anděl) přibližně o 60 metrů vpřed.

Náhradní autobusová doprava

V denním provozu bude zavedena náhradní autobusová doprava X9 v trase Sídliště Řepy – Klamovka.

DOPRAVNÍ OPATŘENÍ PRO VÍKENDY 15. – 16. ČERVENCE A 29. – 30. ČERVENCE 2023

O víkendech 15. – 16. července a 29. – 30. července 2023 dochází k rozšíření vyloučeného úseku. Provoz tramvají bude obousměrně přerušen v úseku Anděl – Klamovka – Sídliště Řepy.

Většina výše uvedených dopravních opatření zůstává v platnosti. Mění se pouze následující:

Změny tras tramvajových linek

  • Linka č. 10 bude vedena v trase Olšanské hřbitovy – Flora – Orionka – Vinohradská vodárna – Náměstí Míru – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Palackého náměstí – Anděl – Na Knížecí (v ulici Za Ženskými domovy).
  • Zastávka Anděl bude pro směr z centra v Nádražní ulici, pro směr do centra v Plzeňské ulici.

Náhradní autobusová doprava X9 bude v denním provozu o těchto víkendech zavedena v trase Na Knížecí – Anděl – Sídliště Řepy.

TZ DPP