Nehody tramvají v Modřanech: Výzva pro DPP?

Modřanská tramvajová trať je v současné době známá více pro své nehody než pro svůj plynulý provoz. Poslední nehoda se tu stala minulý týden, kdy se srazily dvě tramvaje. Řidičku jedné z nich museli záchranáři uvést do umělého spánku a zranil se také jeden z cestujících.

V posledních letech se upíná pozornost na trať v Modřanech, která se stále častěji stává epicentrem tramvajových nehod. Poslední incident se odehrál minulý týden, kdy se dvě tramvaje srazily kolem sedmé hodiny ranní. Řidička jedné z nich musela být po nárazu uvedena do umělého spánku a mezi zraněnými byl i jeden pasažér. Jen několik měsíců předtím zde došlo k podobné srážce. Při tomto nárazu bylo v tramvajích celkem 10 osob, z nichž jedna cestující utrpěla zranění krční páteře.

Avšak srážky tramvají nejsou jediným problémem. Na Modřanské trati se v minulosti střetla tramvaj s nákladním vozem i autobusem, což v jednom případě vedlo k zranění 23 lidí. Ještě vážnější byla hromadná nehoda, při které bylo zraněno 18 osob, z nichž 15 skončilo v nemocnici a čtyři z nich měly těžká zranění.

To je na tak nenápadnou trať docela děsivá statistika.  Problém může být v tom, že trať je na vlastním tělese, bez chodníků a téměř bez křižovatek. Nabízí se tedy otázka, jestli to řidiče neuspává, nebo se řízení nevěnují dostatečně a pozornost jim utíká jinam. Na vině ale mohou být i technické závady.

Ondřej Matěj Hrubeš, radní pro dopravu na Praze 6, k tomu říká: „Tohle je šílené, co se na té trati děje. Vážné nehody na trati z Braníka do Modřan se začínají stávat běžnou záležitostí, ale je nepřijatelné nad tím jen mávnout rukou. Je nejvyšší čas začít analyzovat, proč tramvajáci na této trati způsobují nehody. Dopravní podnik by měl začít více kontrolovat chování řidičů na této trati, pokusit se odhalit příčiny vážných nehod a pracovat na jejich odstranění. Tramvajová doprava musí být do Modřan bezpečná.“

Otázkou zůstává, jaký plán má DPP pro řešení této situace.

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.