Den Cyklohráčku 7. října 2023 ve Slaném

Turistický vlak Cyklohráček pro malé i velké výletníky jezdí letos již desátým rokem. Toto kulaté výročí oslavíme menší akcí pro širokou veřejnost v sobotu 7. října 2023 na vlakovém nádraží ve Slaném, které je cílovou stanicí tohoto oblíbeného vlaku plného hraček a her. Kromě Cyklohráčku se můžete těšit také na jízdy historickým motorovým vlakem do Straškova nebo na jízdy historickými autobusy po královském městě Slaný či do jeho okolí.

Cyklohráček pojede o víkendech 7. – 8. 10. a 14. – 15. 10. po odklonové trase v souvislosti s výlukovými činnostmi na jeho pravidelné trase. Vlak pojede přes Kralupy nad Vltavou, kolem památné hory Říp a také přes Zlonice, kde se nachází železniční muzeum. V rámci akci na nádraží ve Slaném budou zajištěny tři páry spojů historického motorového vlaku M240.0 „Singrovka“, který pojede v trase Slaný – Zlonice – Straškov. Ráno se s ním bude možné svézt do Slaného i z Loun, kam se pak bude po skončení akce také vracet. Samotný Cyklohráček pak bude posílen o motorový vůz řady 854 pro zajištění dostatečné kapacity k přepravě návštěvníků královského města. Cyklohráček vyrazí z Prahy hlavního nádraží v 8:50 a 12:45, zpátky ze Slaného se bude vracet v 11:16 a 16:40.

Po městě Slaný bude jezdit historický autobus Karosa ŠD 11 z roku 1977. Tento autobus bude navíc ráno cestou do Slaného navazovat v Kralupech nad Vltavou na Cyklohráček od Prahy. Svézt se však můžete i dalšími muzejními autobusy, a to Karosou C734 a Karosou LC735 na trase mezi Slaným, Zooparkem Zájezd, zříceninou hradu Okoř a obcí Středokluky, která v ten samý den pořádá oslavy výročí 150 let Pražsko-duchcovské dráhy. Jízdy historickými autobusy budou zdarma.

Vlakové nádraží ve Slaném nabídne výstavu několika historických lokomotiv a vozů a poprvé bude také otevřen areál zdejšího muzea Výtopna Slaný. Doprovodný program uspořádá také Železniční muzeum ve Zlonicích. Na akci nebudou chybět ani tradiční informační stánky, které návštěvníci akcí znají z jiných dnů PID.

TZ ROPID