Kompletní servis trolejbusů a autobusů v Teplicích zajistí Škoda Group

Škoda Group získala prestižní zakázku na zabezpečení služeb full-service pro všechny trolejbusy a autobusy městské hromadné dopravy provozované v Teplicích. Kontrakt v hodnotě až téměř 95 milionů Kč zajistí provádění kompletního servisu pro dopravce Městská doprava Teplice v letech 2024 a 2025. Součástí místního vozového parku je celkem 41 vozidel – 34 trolejbusů a 7 autobusů. Tato zakázka představuje další krok skupiny v poskytování komplexních služeb v oblasti veřejné dopravy, což je trend, který se stává standardem v západní Evropě.

Správa vozového parku představuje pro provozovatele řadu výzev. Bez komplexního řešení může být pro dopravce obtížné udržet vysoký standard dopravy, spolehlivost a efektivitu vozidel za současné optimalizace finančních nákladů. Tyto problémy pak mohou mít za následek zvýšené prostoje, neočekávané výdaje a snížený komfort cestujících.

Chápeme výzvy, kterým provozovatelé denně čelí. Naše služby jsou navrženy tak, aby tyto výzvy nejen řešily, ale aby je proměnily v příležitost. Jsme nadšení, že po úspěšných spolupracích v Plzni, Římě a Bratislavě můžeme rozšířit naše full-service služby i na Městskou dopravu Teplice. Přechod na full-service řešení je důkazem rostoucího povědomí o tom, že přítomnost výrobce, který vozidla důvěrně zná, výrazně zvyšuje efektivitu a spolehlivost. Našim cílem je poskytnout provozovatelům jistotu, že jejich vozový park je v rukou odborníků, a zajistit tak bezproblémový provoz a spokojené cestující.“ říká Radek Svoboda, Managing Director Components & Bus Mobility ve Škoda Group.

Zlepšení kvality prováděné správy, údržby a oprav vozového parku MHD Teplice byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme se při řešení otázky zajištění servisu rozhodli pro cestu vypsání soutěže na externího poskytovatele full-service služeb s velice přísnými kritérii na jeho výběr, která nám byla zárukou, že službu bude plnit vysoce kvalifikovaný dodavatel, za něhož skupinu Škoda považujeme. Věřím, že se nám toto řešení v následujícím dvouletém období osvědčí a budeme v tomto režimu pokračovat i v letech následujících.“ říká František Stožický, ředitel Městské dopravy Teplice, p.o.

Smlouva na zabezpečení služeb full-service zahrnuje nejen preventivní údržbu a opravy, ale také pokročilou diagnostiku, která zajišťuje optimální výkon a spolehlivost celého vozového parku. Kromě těchto klíčových služeb bude Škoda Group zodpovědná i za správu kapitálových nákladů (CAPEX), pronájem areálu a zajištění jeho ostrahy. Tento komplexní balíček bude platit od 1. ledna 2024 do 31. prosince 2025.

Úspěšné full-service zakázky

Škoda Group již v minulosti poskytovala komplexní řešení v podobě full-service kontraktů trolejbusů. Mezi lety 2017 a 2020 zajištovala full-service v Římě, v období 2013–2023 se starala o bratislavský vozový park. Vedle toho se podílí na jednom z největších PPP projektů v České republice, kterým je full-service autobusů a trolejbusů v Plzni. Tento projekt byl zahájen v roce 2013 a je uzavřen na dobu 29 let. Rozsáhlé depo o rozloze téměř 12 ha pojme až 175 autobusů a až 136 trolejbusů.

TZ Škoda Group