Lidé používají koloběžky v kombinaci s MHD, zjistil průzkum

Téměř polovina jízd na sdílených koloběžkách končí přestupem na metro, tramvaj, vlak či jiný prostředek hromadné dopravy. V pětině případů přitom dali uživatelé přednost koloběžce Bolt před svým vozem a jen za loňský rok ušetřili tak Praze i dalším českým městům mnoho desítek tisíc jízd autem.

Platforma Bolt průběžně vyhodnocuje, jakým způsobem lidé využívají prostředky sdílené mikromobility, a to mimo jiné za účelem sdílení nasbíraných dat se samosprávami. Z dotazníkového šetření zaměřeného na propojení mikromobility a MHD vyplynulo, že pro uživatele služby Bolt v Česku koloběžky skutečně představují takzvané „řešení poslední míle,“ tedy způsob, jakým se rychleji dostat k uzlu hromadné dopravy, nebo naopak od zastávky k cíli svojí cesty. K tomuto účelu zelené stroje využívá 43 procent českých respondentů, což je mimochodem poměrně výrazně nad evropským průměrem 38 procent.  

Ostatně jen za loňský rok nahradily jízdy na koloběžce v Česku celkem 415 617 kilometrů ujetých autem. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je přitom každá druhá cesta autem po Evropě kratší 5 kilometrů a 30 procent jízd autem dokonce méně než 3 kilometry. Z toho vyplývá, že díky uživatelům služby Bolt do ulic Prahy, Brna a dalších měst loni nevyjely přinejmenším vysoké desítky tisíc aut. 

Naší misí je, dělat města přívětivějšími pro život. K tomu patří, že se jejich ulicemi lze pohybovat snadno a rychle, místo stání v nekonečných zácpách. A jak ukazuje náš průzkum, mikromobilita představuje velmi efektivní nástroj k uklidnění a zlidštění urbánních center. Lidé si již zvykli používat mikromobilitu také jako rozšíření MHD, což se zvlášť hodí v místech, kde je hustota zastávek hromadné dopravy nižší. Sdílená kola a koloběžky se tedy etablovaly jako plnohodnotný dopravní prostředek, který si z ulic města již ani nejde odmyslet,“ vysvětluje Peter Mesarč, Country Manager Rentals CZ & SK společnosti Bolt.

Mikromobilita má navíc také enviromentální přínos, zejména elektrokoloběžky nepřispívají ke znečištění ovzduší ve městě. A díky tomu, že Češi loni ujeli 415 617 kilometrů na zelených koloběžkách namísto autem, nebylo do atmosféry vypuštěno 50,4 tisíc kilogramů CO2ekv. To odpovídá použití 383 tisíc plastových tašek nebo vysazení 2,4 tisíce stromů.

TZ Bolt