Budapešťský vánoční vozový park: Světelná show na kolejích

V Budapešti byl 1. prosince 2023 spuštěn slavnostní světelný vozový park BKV, který letos zahrnuje impozantních šest vánočně vyzdobených tramvají a dva vánoční autobusy. Tento jedinečný světelný park přináší do ulic města nejen pohyblivou sváteční výzdobu, ale také jedinečnou atmosféru.

Celkem bylo použito pět kilometrů světelných řetězů a 140 000 úsporných LED žárovek. Všech devět vozidel, s výjimkou ozubnicové dráhy, vyjelo z depa Hungária v podvečer 1. prosince a budou sloužit městu až do 7. ledna 2024.

Kromě šesti tramvají a dvou autobusů se od 10. prosince připojí k vozovému parku i vánoční ozubnicová železnice, čímž se rozšíří nabídka sváteční dopravy pro návštěvníky a cestující.

Na výzdobě budapešťské vánoční tramvaje pracoval stočlenný tým a použito bylo 150 háčkovaných ozdob. Budapešťský světelný vozový park tak není jen dopravní službou, ale stává se součástí vánoční tradice a kultury města. S každou jízdou těchto vozidel se totiž doslova rozsvěcují ulice.

Hlasujte v anketě:
Kde jezdí nejhezčí “Vánoční tramvaj 2023”?

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.