Strojvedoucí na Vysočině se už školí na RegioFoxe

České dráhy dělají maximum, aby zkrátily zdržení při nasazení nových vlaků RegioFox způsobené zdlouhavým schvalováním a zkušebním provozem na straně výrobce, polské společnosti Pesa Bydgoszcz. S předstihem proto od pondělí 15. ledna 2024 zahájily zkušební provoz jednotky RegioFox na Vysočině s cílem dopředu proškolit dostatečný počet strojvedoucích a personálu údržby. To umožní nasadit nové vlaky bez odkladu hned po jejich převzetí od výrobce, což by se mělo stát letos na jaře.

Výrobce nových vlaků RegioFox má nyní zhruba tři čtvrtě roční zpoždění při schvalování nových vlaků pro naši společnost. Abychom toto zdržení při uvádění moderních jednotek do provozu zkrátili na minimum, tak jsme v rámci zkušebního provozu zahájili dopředu školení strojvedoucích a personálu údržby v Havlíčkově Brodě, odkud budou RegioFoxy vypravované na tratě na Vysočině a v Pardubickém kraji. Věříme, že výrobci se do letošního jara podaří dokončit zkušební provoz a získat typové schválení RegioFoxů, což otevře prostor pro převzetí už vyrobených vlaků. Díky současnému školení dostatečného počtu strojvedoucích a techniků je pak můžeme nasadit do provozu bez dalšího prodlení a urychlíme tak nasazení nových jednotek do běžného provozu na Vysočině a v Pardubickém kraji minimálně o jeden až dva měsíce,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

V depu v Havlíčkově Brodě se budou starat o 16 motorových jednotek RegioFox, z toho jich devět bude jezdit na Vysočině, např. na trať Havlíčkův Brod – Jihlava – Slavonice, a sedm je jich určených pro Pardubický kraj pro trať Havlíčkův Brod – Chrudim – Pardubice.

Nové jednotky řady 847 RegioFox vyrábí společnost Pesa v polské Bydgoszczi. V současné době zajišťuje jejich schválení u Drážního úřadu, které je nezbytné získat před předáním vozidel dopravci. Po schválení vozidel a jejich převzetí Českými drahami v letošním roce budou uvedeny do provozu nejen na Vysočině a v Pardubickém kraji, ale také v Jihočeském, Středočeském, Královéhradeckém nebo v Pardubickém kraji a v Praze. Zatím jsou jednotky RegioFox stále v majetku výrobce a nadále probíhá jejich zkušební provoz. Kvůli zhruba tři čtvrtě ročnímu zdržení výrobce se schvalováním jednotek řady 847 RegioFox má Pesa Bydgoszcz letos dodat skoro 60 jednotek.

Motorové jednotky RegioFox jsou bezbariérové, klimatizované vlaky vybavené dalšími službami pro pohodlné cestování do zaměstnání, školy nebo za volnočasovými aktivitami, a to např. palubní Wi-Fi sítí, elektrickými zásuvkami a USB konektory pro dobíjení cestovní elektroniky, prostory pro velká zavazadla včetně kočárků a jízdních kol nebo audiovizuálním informačním systémem. Motorové jednotky jsou vybaveny motory Rolls-Royce s možností využívat nejnovější generaci šetrných paliv HVO.

TZ ČD