Pražský dopravní podnik vyměnil autobusy pro linku K

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a soukromý dodavatel se dohodli na výměně autobusů. V rámci smlouvy DPP vyměnil svůj autobus Karosa B951, rok výroby 2004, za autobus Karosa C734 z roku 1987, který vlastnil soukromý vlastník. Autobus z roku 1987 bude součástí retro linky K, která opět začala v březnu jezdit.

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) uzavřel dohodu s panem Janem Ryšánkem o výměně historických autobusů. V rámci této transakce DPP vyměnil svůj modernější autobus Karosa B951, rok výroby 2004, za starší a historicky cennější model Karosa C734 z roku 1987, který do té doby vlastnil pan Jan Ryšánek.

Výměna má symbolický finanční rozdíl 160 Kč a naznačuje snahu DPP o zachování a prezentaci historických vozidel ve své flotile, která je součástí retro autobusové linky K. „Těší mě, že dopravní podnik se snaží zatraktivnit muzejní autobusovou linku K staršími vozy. Kromě Karosy C734 se mluví ještě o jednom vozidle, tak se nechme překvapit a držme palce, ať se linka K úspěšně rozvíjí,“ říká Ondřej Matěj Hrubeš, radní pro dopravu městské části Praha 6.

Tato linka, která je v provozu od jara do podzimu, vede z Strahova, prochází Prahou 6 a sleduje část historické trasy trolejbusové linky, jež byla uvedena do provozu 28. srpna 1936. Retro linka K je provozována o sobotách, nedělích a státních svátcích, přičemž poskytuje jedinečnou příležitost prožít kouzlo historické hromadné dopravy v hlavním městě.

Karosa C734 by se měla na lince K objevit v průběhu jara.

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.