Operátor ICT a DPP vydávají limitovanou edici Lítačky k 50 letům pražského metra s designem inspirovaným ikonickým obkladem

Od pondělí 17. června 2024 si budou moct cestující pražské MHD pořídit limitovanou edici karty Lítačka se speciálním designem. Kartu vydává Operátor ICT ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) u příležitosti 50. výročí zahájení provozu metra v Praze. Zájemci o ni si ji budou moct nechat vystavit na zákaznických přepážkách Lítačky ve Škodově paláci a dalších sedmi prodejních místech DPP, která slouží i jako kontaktní místa Lítačky v Praze.

„Pro design limitované edice karty Lítačka jsme se inspirovali unikátními obklady stěn, které navrhl hlavní architekt pražského metra Jaroslav Otruba. Dlaždice zvané lidově prsa a ‚antiprsa jsou charakteristické pro linku A. Tento design jsme vybrali jako reprezentativní pro kulturní a technické dědictví pražského metra, které je považováno za jedno z nejkrásnějších a nejefektivnějších na světě,“ dodal k nové limitované edici karty Lítačka Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Pořízení karty se speciálním designem bude možné v kontaktním centru Lítačky ve Škodově paláci v Jungmannově ulici, ve čtyřech Infocentrech DPP ve stanicích metra Anděl, Hradčanská, Můstek, Nádraží Veleslavín a na třech předprodejních místech – tradičně v budově Centrálního dispečinku DPP a ve stanicích metra Letňany a Roztyly za správní poplatek 200 Kč.

V současnosti bude k dispozici zatím 20 000 kusů limitované edice karet Lítačka k 50. výročí metra, pokud bude zájem veřejnosti velký, zvážíme dodatečné navýšení této edice karet,“ doplnil praktické podrobnosti o novém designu karty Luboš Kratochvíl, generální ředitel pražské městské společnosti Operátor ICT, která má provoz i rozvoj karty Lítačka a aplikace PID Lítačka na starosti.

„Dnes je to téměř přesně rok, co jsme na našich vybraných sedmi prodejních místech zahájili výrobu a vydávání karet Lítačka. Za tu dobu jsme cestujícím vydali více než 14 110 karet. Lítačka s designem ikonických eloxovaných hliníkových obkladových kazet z trasy A je vůbec první speciální edicí této karty, která je věnována nějakému výročí pražské MHD. Cíleně jsme pro ni vybrali kazetu v barvě Champagne, protože obklady v tomto odstínu jsou použity ve všech stanicích od Hradčanské po Floru, a tvoří tak spojovací linii. Speciální edice karty Lítačka je dalším příspěvkem do portfolia dárkových předmětů, které jsme připravili k 50. výročí zahájení provozu pražského metra,“ říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP a dodává: „Příští rok oslavíme další dvě významná výročí týkající se MHD v Praze: 150 let od zahájení provozu MHD jako takové a 100 let od zahájení provozu pravidelné autobusové dopravy. Pevně věřím, že společně s Operátorem ICT se nám povede připravit pro fanoušky MHD další limitované edice karet Lítačka i k těmto výročím.“

V minulosti se limitované edice karty Lítačka setkaly s výrazným zájmem veřejnosti. Mezi nimi vynikly například charitativní edice Maappi, kterou navrhl nadšenec veřejné dopravy Matěj Hošek. Velkou popularitu si získala také edice připomínající 100. výročí založení Československa, či edice věnovaná Zoo Praha, nebo místům Středočeského kraje.

TZ DPP a Operátor ICT