Modernizace uzlu Karolina v Ostravě

Modernizace tramvajové trati na ulici 28. října před Domem kultury města Ostravy a estetizace zastávky Karolina. Dvě stavby Dopravního podniku Ostrava (DPO), které spolu s rekonstrukcí parovodu na ul. Nádražní ovlivní letní MHD v Ostravě, a to zejména na páteřní trase směrem do centra. Od začátku července budou v daných úsecích silniční uzavírky a výluky v tramvajovém provozu. Například tramvaje mezi Porubou a centrem budou odkláněny přes Vítkovice.

„Uvědomujeme si, že letní stavby přinesou nepříjemná omezení na páteřní tramvajové trase v centru města. Předem cestujícím děkujeme za trpělivost. Víme, že pro cestující i obyvatele Ostravy jsou letní výluky MHD nevítanou záležitostí. Proto se vždy snažíme společně s městem a obvody sezónní stavební činnost pečlivě koordinovat. V letních měsících je MHD zatížena méně než v průběhu roku, a proto zásadní výluky směřujeme na toto období. Chceme Ostravanům zvýšit kvalitu cestování a věříme, že po skončení výluk ocení přínosy staveb,“ uvádí Daniel Morys, generální ředitel DPO a předseda představenstva.

Modernizace tramvajové trati na ul. 28. října znamená kompletní výměnu konstrukce tramvajové tratě v  délce přes 400 metrů dvoukolejně za unikátní pevnou jízdní dráhu, která zajistí tišší provoz tramvají. Nové bude i vybavení zastávky Krajský úřad. Investice vyjde téměř na 80 milionů korun a DPO usiluje o dotaci EU.

Prakticky tak od 1. července do 16. srpna dojde k úplné silniční uzavírce ul. 28. října v úseku ul. Bozděchova a Na Jízdárně. Objízdná trasa individuální automobilové dopravy (IAD) bude přes ul. Železárenskou a Výstavní. Tramvaje budou odkloněny přes Vítkovice. Ve vyloučeném úseku na ul. 28. října bude zajištěna náhradní autobusová doprava.

Estetizace zastávky Karolina zajistí cestujícím nové rozšířené zastřešení, rozšíří se i přechod pro chodce. Zastávka se má také díky speciálně instalované světelné technologii stát další vizuálně atraktivní částí města. Investice vyjde téměř na 30 milionů korun. V úseku ul. Poděbradova a Na Karolině je plánována od konce července úplná silniční uzavírka až do září 2024. Objízdná trasa IAD povede po ul. Těžařská a K Trojhalí. Po zahájení prací vzniknou provizorní tramvajová nástupiště v těsné blízkosti zastávky. O třech víkendech v září počítá DPO i s výlukami tramvajového provozu. Autobusy č. 21, 81 a 99 budou od 1. července zastavovat na provizorních nástupištích na ul. Těžařská a Poděbradova.

Od 1. července do 1. září proběhne na ul. Nádražní i rekonstrukce parovodu, a to v prostoru mezi tramvajovou zastávkou Muglinovská a křižovatkou Nádražní x Myslbekova. Objízdná trasa IAD bude po ul. Suchardova, Sokolská třída a Muglinovská. Úsek Důl Jindřich – Hlavní nádraží bude zajištěn náhradní autobusovou dopravou. 

TZ DPO