PROČ?

Proč jsem se vlastně rozhodl založit nový dopravní web? Když už 11 let provozuji své osobní stránky, na kterých je velký podíl dopravních fotogalerií a videí?

Těch důvodů je několik. Jedním z nich je, že pro mé dopravní aktivity jsou už mé osobní stránky malé a chtěl bych jim dát větší prostor. Zároveň kolem mě prochází množství zajímavých informací, které bych rád zachytit v souvislostech. Dnes je sice módní mít stránky jen na Facebooku (je jich hodně a je jedno, zda o tramvajích, psech, či módě), ale to je cesta do pekel – už kvůli nastaveným algoritmům a principu vidět a zapomenout. Stránka na Facebooku nemůže být už z podstaty těžištěm projektu, ale jen doplňkem pro marketingovou podporou skutečné webové stránky.

Druhým důvodem je skutečnost, že všechny významné pražské dopravní weby jsou dnes už mrtvé. Pamatuji si, jak před mnoha lety byly špičkou v oboru tři weby – prazsketramvaje.cz, citybus.cz (pražské autobusy) a metroweb.cz (pražské metro). Weby byly pořád aktuální a stále se na nich člověk dozvěděl něco nového a rozrostly se do obdivuhodné velikosti. A protože majitelé těchto stránek to dělali dobře, „vymlátili“ tenkrát veškerou konkurenci. Vydrželi dělat své weby mnoho let, za což mají mé velké dík. Avšak už pár let jsou všechny tři weby mrtvé, resp. staly se z nich „knížky“, kam člověk zabrousí pro historické odborné informace. Metroweb.cz a Citybus.cz jsou tak řadu let jen archívem minulosti a prazsketramvaje.cz – ty se zaměřily na lanovky a horské chaty. Ač v posledních cca 3 měsících (asi i po mé kritice) web ožil a začaly se na něm objevovat více fotografie a informace o tramvajích, přesto – web působí vysloužilým dojmem.

A třetí důvod? Neznám žádný moderní dopravní web, který by se pohodlně prohlížel v počítači, tabletu a mobilním telefonu. Natož aby byl propojen s dnes nezbytnými sociálními sítěmi. Všechny stávající dopravní weby (nejen tyto tři) běží na systému webových stránek mínus 10-15 let. A za tu dobu se internet a chování na něm zkrátka změnilo a je třeba na to reagovat.

Web MHD86.cz se bude zabývat ze široka městskou hromadnou dopravou a to především z provozního pohledu, kterému se existující weby věnují minimálně – jsou totiž většinou zaměřeny na technické informace o jednotlivých vozech a tratích. Dále se na webu bude objevovat i individuální automobilová doprava (IAD), která je s MHD velmi propojená a zároveň jako motoristovi je mě toto téma velmi blízké.

Budu rád, když se vám tady bude líbit a zařadíte si stránku do oblíbených záložek mezi weby, kam se rádi vracíte.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.