Wien: Růžová, nebo tyrkysová? Ptají se cestujících na barvu nové trasy U5.

Dopravní podniky občas dávají možnost cestujícím o něčem rozhodovat. Někdy se jich ptají jaké preferují sedačky ve vozidlech MHD a jindy je nechávají rozhodovat i o vizuálních věcech jako je logo dopravní společnosti, či barevný vzhled vozidel.

Tak to dělají např. i ve Vídni. Poté, co cestující rozhodovali o nátěru nových nízkopodlažních autobusů, nyní rozhodují o barvě připravované trasy metra U5. Na výběr mají dvě barvy – růžovou a tyrkysovou. Pro lepší představivost vytvořil i dopravní schémata v obou variantách. Hlasování na internetu.

 

Nová trasa metra U5 bude vést částečně v tunelu dnešní trasy U2 mezi stanicemi Karlsplatz – Rathaus a dále povede novým tunelem do severozápadní části města, kterou dnes obsluhují tramvaje. Zároveň U5 protne trasu U6 ve stanici Michelbeuern-AKH. S výstavbou trasy U5 je v plánu přetrasovat linku U2 ze zastávky Rathaus směrem na jich (povede cca rovnoběžně mezi linkami U1 a U6) do stanice Matzleindorfer platz, kde bude v první fázi ukončena.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.