Praha: Tramvaje 15T dostanou facelift

Výrobce tramvají Škoda Transportation dnes představil facelift tramvaje 15T (ForCity Alfa). Ten se odrazí na vzhledu a vybavenosti nově vyrobených tramvají 15T pro Prahu.

Cestující se mohou těšit na klimatizovaný interiér, či wifi připojení k internetu. Místo dřeva se cestující posadí do plastu. Sedačky by totiž měly navazovat na oblíbené červené a šedé z tramvají T3. Z venku novou řadu tramvají 15T poznáte snadno podle odlišného barevného laku. Z boku vystřídá šedou a tmavě černou barvu bílá. V čele vozu s objeví žlutooranžová barva a též provedení karosérie bude drobně jiné, připomínající vozy 15T dodané do Rigy. Změn se dočkají i technické parametry, kde úpravou projdou např. brzdy, aby se snížil hluk při průjezdech kolejovými kříženími.

Faceliftový tramvají 15T dorazí do Prahy celkem 125. Jedná se tak přesně o druhou polovinu z celkově objednaných 250 vozů.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.