Spojí Essen a Oberhausen tramvaj? Rozhodne referendum.

V neděli 8. března 2015 probíhá v Oberhausenu referendum o tom, zda má být z Essenu prodloužena tramvajová trať do Oberhausenu. Jednalo by se o prodloužení linky 105 ze současné konečné Frintrop, Unterstr. (Essen), přes Centro (Oberhausen) s napojením na současnou linku 112 v oblasti Neue Mitte.


Mapa znázorňující možnou novou tramvajovou trať

Celý projekt na prodloužení tramvaje z Essenu do Oberhausenu velmi pěkně prezentován a marketingově uchopen. Na zastávkách jsou cestující upozorňováni na referendum a jsou jim prezentovány výhody možného tramvajového spojení. K projektu existují i dvě webové stránky sag-ja-zur-linie-105.delinie-105-oberhausen.de. Škoda, že podobným způsobem nepropagujeme rozvoj tramvají v Praze.

Paradoxem však zůstává, že současná jediná tramvajová linka v Oberhausenu 112, jezdí v pracovních dnech v dvacetiminutovém intervalu, přičemž v části trasy jí kopíruje velké množství autobusových linek.

Propagace prodloužení linky 105 na zastávkách MHD

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.