Oberhausen v referendu zamítl novou tramvajovou trať do Essenu

V neděli 8. března 2015 proběhlo v Oberhausenu referendum o tom, zda má být postavena do Essenu tramvajová trať o délce cca 3,3 km. Jednalo by se o prodloužení linky 105 ze současné konečné Frintrop, Unterstr. (Essen), přes Centro (Oberhausen) s napojením na současnou linku 112 v oblasti Neue Mitte.

Volební účast: 23,26 %

Výsledek: 57% občanů proti tramvaji, 43% občanů pro tramvaj

 

V překladu to znamená, že ze 161 tisíci oprávněných voličů rozhodlo 21 tisíc občanů o tom, že tramvaj se stavět nebude a tím nedojde k rychlejšímu spojení mezi oběma městy. Opět se tak potvrdilo, že k referendu chodí pouze ti, kteří jsou proti jakýmkoliv stavbám a ostatní většina občanů, kteří by rozvoj města uvítali, odmítají chodit k referendum a považují za dostatečné městské volby do zastupitelstev. Paradoxně nejvíc jsou z výsledku zklamáni i současní představitelé města, kteří nedokázali mobilizovat své voliče (dodejme, že ve městě vládne koalice zelených, socialistů a liberálů, kteří se snaží podporovat veřejnou dopravu). „Ne“ tramvaji mezi Essenem a Oberhausenem tak ztíží už teď složitou pozici městské dopravy v regionu (MHD je dlouhodobě v oblasti omezována) a navíc v dnešní náladě nikde nic nestavět se projeví i u dalších stavebních projektů, které mají vrátit život do míst, kde dříve byly průmyslové areály.

8/3/2015: Spojí Essen a Oberhausen tramvaj? Rozhodne referendum.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.