Kolik lidí bydlí u stanic metra

S otevřením nového úseku metra A se opět hovoří o tom, zda metro v Praze vede do míst, kde žije dostatek obyvatel, nebo je trasováno do neobydlených lokalit. Připomeňme, že podobná diskuze byla i s otevřením metra do Letňan.

Na interaktivní městě se můžeme podívat, jaká je skutečnost. Které části Prahy jsou nejhustěji obydleny. Zároveň je možné provést srovnání, kde mezi lety 2001 a 2014 přibylo obyvatel a kde jich ubylo – a kolik.

Z mapy je dobře patrné, že například metro do Letňan má smysl a naopak zde chybí ještě jedna stanice, která by byla v druhé části sídliště. Smysl má také prodloužení trasy A přes Červený vrch na Petřiny (ač některé stanice mohly mít lépe situovány výstupy). Co však nedává smysl je trasa D. Místo, aby obsloužila sídlištní celky na jihu města, záměrně je ignoruje a je naplánována skrz rodinou zástavbu k „šesti panelákům“ v Písnici.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.