DPP představil nové tramvaje Škoda 15T4 pro Prahu

V pondělí 24. 8. 2015 na dvoře pankrácké vozovny představil Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) novou řadu tramvají Škoda 15T4 (resp. Škoda ForCity Alfa). Nová řada tramvají, které vyrábí plzeňská Škoda Transportation, se od předchozí řady Škoda 15T liší nejen změnou designu, ale také technickými úpravami, které zvýší pohodlí při cestování. DPP obdrží do roku 2018 celkem 125 vozidel tohoto typu. Pro cestující budou nejzajímavějšími novinkami celovozová klimatizace, wi-fi připojení k internetu, či plastové sedačky – červené a šedé.


 


Nové tramvaje budou po skončení výluky umístěny ve vozovně Motol a budou vypravovány především na páteřní lince 9, příp. dalších linkách jedoucí do Řep a na Barrandov. V letech 2017 a 2018 je naplánováno tyto vozy umístit také do vozovny Žižkov, čímž by bylo možné na linku 9 vypravovat pouze nové klimatizované tramvaje.

První vypravení nové tramvaje do provozu s cestujícími je plánováno na zítra, 25. 8. 2015. S největší pravděpodobností jí budete mít šanci spatřit na lince 18 jezdící v trase Vozovna Pankrác – Nádraží Podbaba.

Závěrem. Celá představení nové tramvaje proběhlo velmi pěkně a zajímavě. Nutno pochválit marketing DPP. Např. za realizaci tzv. odpanění-slavnostního protržení plachty s předcházející řadou tramvají 15T.

 


 

A pod čarou. Už nyní po internetu běží pár konspiračních teorií k dnešnímu slavnostnímu představení. Např.: „92 8 6 byla vybrána čistě náhodně? Milovníci konspiračních teorií by si užili.“, či „A ono to vůbec dneska bylo nějak záměrné 24+8+15 (datum) + 15 (kolej) + 9+3+2+6 (ev.č. – mohla jet i 9327 nebo jiná) + 4 (představení ve vozovně – klidně to mohlo být jinde) = no kolik … to není náhoda, všechno je to domluvený“.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.