München: 22 nových Avenií různých délek

Mnichov vybral pro dodávku nových tramvají opět společnost Siemens. Jednat by se mělo o 22 nízkopodlažních tramvají Avenio v hodnotě 70 milionu Eur. Smlouva má být podepsána v nejbližších dnech.

Oproti již dříve dodaným Aveniím si tentokrát přeje dopravní podnik využít modulového řešení tramvaje a proto si chce objednat devět dvoučlánkových, devět tříčlánkových a čtyři čtyřčlánkové vozy. Dopravce plánuje v pracovních dnech spojovat dvou a tříčlánkové vozy do soupravy a vypravovat je na vytíženou tramvajovou větev s linkami 20 a 21. Zmiňovaná souprava by měřila 48 metrů a jednalo by se o nejdelší soupravy v Mnichově. Nové tramvaje mají být dodávány od poloviny roku 2017. Inspirace nakupování vozidel různých délek lze vyčíst z autobusového provozu, kde se Mnichovu osvědčilo nakupovat kromě kloubových autobusů, také autobusy s vleky, které jsou o víkendech odpojeny.

Pořízení nových Avenií umožní stávající Avenia, Stadlery a R3.3 nasadit na linky 16 a 17. Nejstarších 13 nízkopodlažních vozů R2.2 by bylo naopak vyřazeno z provozu a posloužily by jako zdroj náhradních dílů pro zbývajících 55 tramvají R2.2, z nichž část prošla modernizačním procesem.

Smlouva navíc obsahuje možnost objednat dalších až 124 tramvají Avenio (dvou až petičlánkových) v období 2018-2028.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.