New Athos: Minimetro v jeskyních

Včera jsme o minimetru v New Athosu hovořili s Romanem Hlochem ve třetím díle Dopravního podcastu. Jelikož nám tento systém přišel velmi zajímavý a podařilo se k němu najít pár informací, rozhodl jsem se pro fajnšmekry napsat i krátký článek obohacený o další videa.

Kde vlastně leží New Athos? Na pobřeží Černého moře v Abcházii, kousek po Sochi, kde se konala zimní olympiáda. Město, řekněme obec s 1518 obyvateli, je vyhlášené turistické místo právě díky velkému komplexu jeskyní.  A právě do těchto jeskyní přepravuje návštěvníky minimetro.

Zdejší minimetro bylo zprovozněno v roce 1975, trať měří 1.291 km a jsou na ni tři zastávky. Vozový park se skládá ze tří souprav. Dvě jsou sovětské výroby (původní) a jedna je nová, vyrobena v lotyšském závodě RVR, typově označena Ep 563. V roce 2014 byla v běžném provozu jen nejnovější souprava Ep 563. Jedna souprava sovětského typu je dlouhodobě odstavena v depu (možná už není ani provozní) a druhá, která prošla v roce 2005 modernizací v Moskvě je údajně odstavena na druhé koleji ve stanici Chodba Apsny pro případ zálohy, či posily provozu (avšak nevypadá, že by operativně ihned vyjela a je otázka, v jakém stavu se dnes nachází). Rychlost souprav dosahuje 30 km/h a jednotlivé zastávky se v překladu jmenují: Vstupní brána, Chodba Apsny a Chodba Anakopiya. A tady pár dalších fotografií.

Dopravní podcast ve kterém hovoříme o minimetru

na-s-e

Nová souprava Ep 563

Jízda tunelem

Záběry z televizní reportáže

Jeskyně

 

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.