Kim Jong Thae: „Nové“ metro pro Pchjongjang

V Severní Korei byla představena nová souprava metra Kim Jong Thae určena pro provoz v Pchjongjangu. Vzhledem a především barevným schématem lehce připomíná pražské soupravy metra M1. Avšak zaznívají i dohady, že se jedná o pouhou rekonstrukci staré berlínské soupravy. Ty jezdí v Pchjongjangu již desítky let.

Těžko zjistit v Severní Korei pravdu. Co je však jisté, že na novou soupravu metra se přišel podívat i předseda prezidia Nejvyššího lidového shromáždění Kim Čong-un. Ten při pohledu na novou soupravu byl šťastný a pyšný na severokorejskou vědu a techniku. Nezapomněl také připomenout, že nové metro je představeno při 70. výročí samostatnosti Severní Korei. Dále vyjádřil naději a důvěru, že v budoucnu všichni členové strany a pracovníci budou podporovat revolučního ducha soběstačnosti a naplňovat svůj závazek ve výrobě kolejových vozidel pro lid lidové republiky.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.