Otevřel Dům vláčků. Modelový svět železnice.

Velkým překvapením bylo minulý týden otevření nového modelového kolejiště s vláčkami v Praze. Projekt, který se připravoval několik let trošku v tichosti spatřil světlo světa na pražských Petřinách, v budově Obchodního domu Petřiny, hned vedle stanice metra Petřiny.

 

Otevření expozic Domu vláčků proběhlo 15. 11.2015 a od tohoto dne je otevřeno návštěvníkům každý den od 10 do 18 hodin. Modelů kolejišť tady najdete hned několik. 7 metrů dlouhý Negrelliho viadukt ve velikosti N, model úzkorozchodné Jindřichohradecké místní dráhy ve velikosti HOe, kolejiště s miniaturním světem ve velikosti HO, zahradní železnice a také kolejiště, kde vláčky ovládáte přes mobilní telefon.

Avšak Dům vláčků nabízí ještě víc, a to rozsáhlé muzeum železničního modelů z produkce bývalé NDR, či vláčkový dětský koutek. V plánu je řada dalších kolejišť, např. ve velikosti TT, či tramvajové kolejiště ve velikosti HO.

 

Návštěvu Domu vláčků vám můžu jedině doporučit, osobně jsem tam strávil tři hodiny, jak mě modely fascinovaly.

Brzy se můžete těšit nejen na další fotografie, ale především videa, podrobnější recenzi a také Dopravní podcast, ve kterém přivítáme ředitele Domu vláčků Ivana Benetku.


 

Adresa: 2. patro OD Petřiny, Na Petřinách 55, Praha 6, stanice metra Petřiny, www.dumvlacku.cz

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.