„Evička“ měla nehodu. Nasazení do provozu s cestujícími se opět odkládá

V pondělí 14. 12. 2015 měla kolem druhé hodiny odpolední v Praze nehodu nová tramvaj EVO1, zvaná „Evička“. Předmětem nehody byl střet s osobou v zastávce Slavia ve směru z centra. Podle svědků nehody osoba vstoupila do dráhy tramvaje i přes důkladné a včasně zvonění řidiče tramvaje.

evo-nehoda

Tramvaj EVo1 vyrobila Aliance TW Team (Pragoimex, VKV Praha a Krnovské opravny a strojírny) v ústředních dílnách pražského dopravního podniku. Vůz najíždí od července zkušební kilometry, přesto se nedaří tramvaj uvést do provozu s cestujícími. Už nesčetněkrát byl odsunut termín plánovaného zkušebního provozu s cestujícími z důvodu řady technických komplikací s vozidlem. Pokud byla tramvaj při pondělní nehodě poškozena, je pravděpodobné, že cestující se s ní ještě pár měsíců nesvezou, jelikož lze předpokládat, že bude nutné vyrobit na míru náhradní díl pro tento prototyp.

Třeba je to znamení, že tato malokapacitní tramvaj se do Prahy vůbec nehodí, jelikož milionová Praha potřebuje dlouhé kapacitní tramvaje.


EDIT 15/12/2015 11:00: Podle informací na sociálních sítí má tramvaj EVO1 rozbité čelní sklo. Odstavení vozu může trvat několik týdnů.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.