Köln: 3. etapa tunelu Nord-Süd zprovozněna

12. prosince 2015 byla slavnostně otevřena 3. etapa tunelové trasy Stadtbahnu Sever-Jih (Nord-Süd-Stadtbahn) pod Kolínem nad Rýnem. Provoz na 2,4 km dlouhé trati Severinstrasse – Bonner Wall – Schönhauser Strasse byl zahájen 13. 12. 2015 s linkou 17. Podle předpokladů má nový tunelový úsek využít denně 11 000 cestujících.

Stavba Nord-Süd Stadtbahn

Stavba Nord-Süd Stadtbahn

Stavba tunelového úseku Nord-Süd-Stadtbahn začala už v roce 2004, avšak z technických důvodů se naplno začalo stavět až v roce 2009. Celá trať má městu přinést nové kapacitní spojení v ose sever-jih pod samým centrem města, které zkrátí jízdní dobu a odlehčí ostatním tunelovým úsekům pod Kolínem.

První úsek byl otevřen ze severní strany v roce 2012. Jednalo se o staniční úsek Dom/Hbf – Rathaus, který byl obsloužen linkou 5. V roce 2013 byla trať prodloužena o další mezistaniční úsek Rathaus – Heumarkt, čímž došlo opět k prodloužení linky 5 a dosažení přestupu na západo-východní linky Stadtbahnu ve stanici Heumarkt. Poslední, třetí etapou je otevření prvního úseku z jihu mezi stanicemi Severinstrasse – Bonner Wall – Schönhauser Strasse. V současnosti zbývá propojit poslední mezistaniční úsek Severinstrasse – Heumarkt, čímž by v roce 2018 mělo vzniknou plnohodnotné propojení sever-jih.

2016_Bahnen_in_Koeln-page-001

Linkové vedení Stadtbahnu po otevření nového úseku Nord-Süd

 

#ubahn #köln #kvb #nordsüdstadtbahn #linie17 #kartäuserhof #station #bahnstation #ubahnstation

Fotka zveřejněná uživatelem Tibor Zweipunktnull (@nokieone),

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.