V pražských tramvajích se začnou testovat automaty na jízdenky

Konečně! Standard v řadě zahraničních provozů přichází s několikaletým zpožděním jako novinka do Prahy.

V úterý 12. 4. 2016 má být v Praze zahájen zkušební provoz automatů na jízdenky ve dvou tramvajích Škoda 15T. Ty budou vypravovány na „turistickou“ linku 22 jezdící v trase Nádraží Hostivař – Náměstí Míru – Národní divadlo – Malostranské náměstí – Pražský hrad – Bílá Hora.

Ve vozech budou nainstalovány tři automaty, které umožní zakoupení jízdenky bezkontaktní platební kartou. Automat nabídne k zakoupení jízdenky: základní 90 min. (plnocenná 32 Kč / zlevněná 16 Kč), krátkodobou 30 min. (24 Kč / 12 Kč) a celodenní 24 hodin (110 Kč / 55 Kč). Jízdenka bude platná okamžikem zakoupení a dále se nebude označovat.

Jestliže se ukáže provoz jízdenkových automatů jako bezproblémový, plánuje se rozšíření automatů do dalších vozů Škoda 15T. Tyto vozy by byly vypravovány na linku 18 (Sídliště Petřiny – Malostranská – Staroměstská – Národní třída – Vozovna Pankrác), kde by v ideálním případě byly nasazeny na všechna pořadí této linky. Zkušební provoz počítá i s případnou instalací automatů do vozů Škoda 14T.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.