Hledá se trasa midibusu pro sídliště Baba. Která je nejlepší?

Po několika letech se v Praze 6 oprášila myšlenka zavedení midibusové linky do lokality Baba. Jedná se o lokalitu, která není úplně odtržená od trasy linky 131 a zastávky U Matěje, ale jistě by nová linka přímo do sídliště Baba přinesla větší komfort cestování MHD a to především zkrácením docházkové vzdálenosti na nejbližší zastávky městské dopravy. Podobně byla před lety zkrácena vzdálenost na nejbližší zastávku MHD obyvatelům Norbertova a Baterií zavedením midibusové linky 216 (dnes pod číslem 108). V souvislosti s návrhem linky na Babu spustila radnice MČ Praha 6 anketu mezi občany o jejím trasování. Existují tři varianty.


Návrh 1: Prodloužení stávající linky 108

Prodloužení současné linky 108 z Bořislavky přes Hanspaulku a U Matěje do Sídliště Baba. Linka by jezdila na Babu v pracovních dnech po půl hodině. O večerech a víkendech po hodině.
Současná trasa linky 108: Sídliště Na Dědině – Nádraží Ruzyně – Sídliště Petřiny – Vojenská nemocnice – Norbertov – Vozovna Střešovice – Bořislavka.

Návrh 2: Nová linka 216 na Bořislavku

Na Babu by byla zavedená nová linka s číslem 216 jezdící v trase Bořislavka – Sídliště Baba. V provozu by byla jen v pracovních dnech od 6 do 20 hodin v půlhodinovém taktu.

Návrh 3: Nová linka 216 k Vozovně Střešovice

Opět by se jednalo o zavedení nové linky 216, ale tentokrát v trase Vozovna Střešovice – Thákurova – Na Míčance – U Matěje – Sídliště Baba. V provozu by byla jen v pracovních dnech od 6 do 20 hodin v půlhodinovém taktu.

Plnohodnotná linka je jen v jednom návrhu

Z vybraných variant je pro mě jediný jasný favorit, který by měl pro obyvatele Baby smysl. Návrh 3 a 2 je nevhodný především z důvodu omezeného provozu takové linky. Autobus by jezdil jen v pracovních dnech od 6 a 20 hodin. Jediný návrh číslo 1 přináší pro Babu a Hanspaulku novou – plnohodnotnou – linku jezdící celodenně a celotýdenně. Navíc prodloužení linky 108 znamená pro Hanspaulku přímé spojení na Ořechovku, Vozovnu Střešovice, Norbertov, Vojenskou nemoci, Petřiny a dokonce i přímé spojení do Ruzyně. Volba je proto z mého pohledu jednoznačná.

Hlasovat mohou občané Baby a Hanspalky na webu MČ Praha 6 od 1. 12. 2016 do 6. 1. 2017.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.