„Tétrojková“ retro linka vyjede do pražských ulic

Na jaře 2017 začne v hlavní metropoli jezdit nová tramvajová linka s číslem 23. Trasou naváže na nedávnou „třiadvacítku“, jelikož i nyní bude posilou lince 22 v jejím turistickém úseku. Trasa povede ze Zvonařky, přes I. P. Pavlova, Národní třídu, Staroměstskou, Malostranskou a Pražský hrad do smyčky Malovanka. Kromě posílení dopravy k Pražskému hradu a novému přímému spojení mezi hradem a Staroměstskou, budou hlavním lákadlem linky 23 „retro“ tramvaje řady T3. Konkrétně vozy T3SUCS a pravděpodobně i T3M. Zkrátka tramvajové ikony Prahy s typickým vzhledem a laminátovými sedačkami. Oproti historické lince 91 bude na lince 23 platit běžný tarif PID. Praha zavedením retro linky se zařadí mezi další dopravní společnosti, které zavedly tento druh nostalgických jízd a připomínají dobu 70. a 80. let minulého století. V minulosti byl zaveden provoz retro tramvají T3 a K2 v Brně na lince 10 ve vybraných dnech. Také České dráhy kromě historických parních vlaků začaly vypravovat retro soupravy s typickými „rychlíkovými koženkami“ připomínající osmdesátá léta.

V plánu je linku 23 vypravovat v pracovních dnech v intervalu 30 minut, o sobotách a nedělích v 15 minutovém taktu. V případě, že bude mít linka úspěch, mohl by být její interval do budoucna zkrácen. Přejme „třiadvacítce“, aby se „chytla“ a byla oblíbená stejně, jako historická linka 91.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.