P+R Tobrucká: Symbolické, než-li záchytné parkoviště

V průběhu zimy (únor, březen) 2017 se očekává v Praze 6 „slavnostní okamžik“. Otevření historicky prvního parkoviště P+R na území „Šestky“. Pravda, s kapacitou pro 144 aut se jedná spíš o symbolické, než-li záchytné parkoviště, ale alespoň něco.

Polohou u Horoměřické ulice a stanice metra A Bořislavka je zajímavé především pro řidiče jedoucí od Horoměřic. Proto je nesmírně důležité, aby parkoviště v Tobrucké mělo v co nejkratší možné době samostatný vjezd a výjezd přímo z ulice Horoměřická. Současné řešení, že auta budou jezdit na parkoviště skrz sídliště ulicemi Arabská a Tobrucká, musí být opravdu dočasné, nikoliv trvale dočasné.

Zároveň je třeba zhodnotit projekt parkoviště P+R na Dlouhé Míli v Ruzyni u budoucí stanice rychlodráhy. Jak se ukazuje, Praha 6 potřebuje záchytná parkoviště pro tisícovky aut. Proto je důležité, aby parkoviště na Dlouhé Míli mělo kapacitu minimálně pro 2 000 vozidel. Pro srovnání největší parkoviště P+R v Letňanech o kapacitě 633 aut je plné už před osmou hodinou ranní a zamýšlí se jeho dvojnásobné rozšíření.

Vyšlo v časopise Vaše 6, leden 2017

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.