Magdeburg: Zmodernizované tramvaje T6A2 na školní vůz a brousící soupravu

Dopravní podnik německého Magdeburgu (MVB) představil nové služební tramvaje. Jelikož je známa místní náklonnost k tramvajím ČKD Tatra, staly se základem pro služební tramvaje vozy T6A2 původem z Berlína.

V Magdeburgu se těší tramvajová doprava velké oblibě. Síť je neustále rozšiřována, ale zároveň se nenakupují nové tramvaje a tak se snižuje provozní rezerva. Pro výuku nových řidičů sloužila pouze tramvaj T4DM s ev. č. 774 a další cvičné jízdy se prováděly s běžnými vozy, což omezovalo jejich nasazení na linky s cestujícími. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o pořízení nové tramvaje pro účely autoškoly.

Školní vůz a brousící souprava z vozů T6A2. Foto: MVB – Stefan Deutsch

Nová školní tramvaj T6A2 dostala ev. č. 701 a světle zelený nátěr. Původem se jedná o berlínský vůz ev. č. 5158, který byl v letech 2015-2017 zmodernizován. Ovládací panel je přizpůsoben ovládání, které mají nízkopodlažní tramvaje Alstom NGT8D. Samozřejmostí je možnost simulovat nejrůznější poruchy.

Školní vůz. Foto: MVB – Stefan Deutsch

Další novinou ve vozovém parku je brousící souprava T6A2+T6A2. Ta umožňuje udržovat infrastrukturu sítě a snižovat hluk od projíždějících tramvají. Vozy T6A2 jsou k sobě spojeny záděmi, což umožní jejich flexibilní používání, jelikož se tím stává souprava obousměrná a může problémový úsek pojíždět tam a zpět hned několikrát. Brousící souprava bude nasazována na broušení kolejnic především večer a v noci. Zároveň je tramvaj vybavena mazacím systémem kolejnic. Tramvaje T6A2 prošly modernizací v letech 2014-2017 a dostaly ev. č. 703+704. Původně se jedná o vozy ev. č. 5112 a 5151 z Berlína.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.