Komentář pro ČRo Plus: Nové lanovky v Praze? Oblíbené předvolební téma

Ve čtvrtek 7. 4. 2017 se Český rozhlas Plus věnoval v pořadu Odpolední Plus městské hromadné dopravě.

Úvodní reportáž pochází ze stanice metra Jinonice, kam se vydal redaktor ČRo Plus Petr Kološ a mluvil s Pavel Krejčí o rekonstrukci zmíněné stanice. Dále vyzpovídal Jana Blechu z Dopravního podniku Praha ohledně vzhledu stanice metra Jinonice. Petr Dolínek, radní pro dopravu v Praze, informoval o přípravě stavby metra D a okomentoval možnost prodloužení metra až do Jesenice.

V druhé části vyzpovídala moderátorka ČRo Plus šéfredaktora dopravního webu MHD86.cz Ondřeje Matěje Hrubeše. Probrali téma zvažovaných nových lanovek v Praze. V poslední době se hovoří o lanovce mezi Podbabou a Trojou. Ondřej Matěj Hrubeš připomněl, že téma nových lanovek v Praze se pravidelně vytahuje před volbami a zmínil, že v minulosti zaznívali „předvolební“ návrhy na lanovky Holešovice – Troja – Bohnice,  Holešovice – Toja – Bubeneč, Letná – Staré Město, lanovka přes Prokopské údolí, Podolí – Kavčí Hory a Radlická – Dívčí hrady. Řeč přišla také na nárůst cestujících v pražské MHD, kde obliba vzrůstá díky rozšiřované integraci příměstské dopravy a dále z důvodu rozšiřování parkovacích zón v Praze. Dále v rozhovoru byly probrány elektrobusy a jak zatraktivnit městskou dopravu.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.