Pozvánka: Den otevřených dveří DS Zlín – Otrokovice

Nově rekonstruovaná historická vlečka Jelcz a nasazení unikátního prototypu trolejbusu Škoda T11 z Technického muzea v Brně – to budou asi dvě největší lákadla letošního dne otevřených dveří Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. Uskuteční se v sobotu 10. června 2017.

Den otevřených dveří se uskuteční v areálu vozového depa Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice v ulici Podvesná XVII ve Zlíně v sobotu 10. června. Pro veřejnost zde bude otevřeno tradičně od 9 do 16 hodin. Zvláštní linka, na které budou jezdit historické autobusy a trolejbusy, bude po celý den spojovat v půlhodinových intervalech vozovnu DSZO s točnou Sportovní hala. Druhá zvláštní autobusová linka bude vyjíždět z vozovny a zaveze účastníky DOD až ke Státnímu okresnímu archivu na zámku Klečůvka. Tam bude probíhat den otevřených dveří archivu a rovněž oslavy 25. výročí vzniku Městské policie Zlín. Autobusy budou zastavovat rovněž u sídla Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje v Přílucké ulici a v Želechovicích nad Dřevnicí; poslední spoj z Klečůvky bude odjíždět až v 17 hodin, když skončí program v archivu a zámeckém parku. Doprava oběma zvláštními linkami bude pro cestující bezplatná.

„Pro dopravní fanoušky a fotografy, kteří se tradičně sjíždějí na náš den otevřených dveří z celé republiky, bude asi největší atrakcí letošního již 14. ročníku představení naší nově rekonstruované vlečky Jelcz PO 1. Pracovníci údržby vozidel ji s velkou pečlivostí dávali dohromady více než dva roky. Dostala červený nátěr a je přednostně určena k vytvoření jízdní soupravy s historickým trolejbusem Škoda 9 Tr,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň. Cestující se budou moci povozit v rekonstruované vlečce Jelcz během dne otevřených dveří na historické lince mezi vozovkou a obratištěm Sportovní hala.

Vlečka Jelcz je již čtvrtým historickým vozidlem v depu DSZO. Jako první rekonstruovali pracovníci DSZO v roce 2004 červený historický trolejbus Škoda 9 Tr, dalším kusem do sbírky byl o sedm let později modrý autobus Škoda 706 RTO a v roce 2013 přibyla i modrá vlečka Karosa B 40. Vlečka Jelcz se na první pohled liší od vlečky B 40 příčným uspořádáním sedadel ve svém interiéru. Má 31 míst k sezení a 12 míst k stání.

Zájem dopravních fanoušků zřejmě vyvolá i plánované nasazení historického trolejbusu Škoda T 11 ze sbírky Technického muzea v Brně. Ve Škodě Ostrov bylo koncem šedesátých let vyrobeno jen několik málo kusů tohoto typu trolejbusu, který využíval karoserii shodnou s autobusem Karosa ŠM 11. Do Zlína byl tento historický trolejbus zapůjčen v minulosti zatím jen jednou – při dni otevřených dveří a slavnostním zahajování provozu na nové trolejbusové trati na sídliště Jižní Svahy na konci května 1989.

V areálu vozového depa čeká na účastníky dne otevřených dveří pestrý program, který lidé znají již z minulých let. Patří do něj prohlídka dispečinku, prohlídka vozidel, dílen, technického zázemí, průjezd myčkou, ale také hry a soutěže pro děti, občerstvení, nafukovací balonky.

Den otevřených dveří DSZO spolu se dnem otevřených dveří v archivu na Klečůvce a s oslavou jubilea Městské policie Zlín mohou nabídnout účastníkům zajímavý program téměř na celý sobotní den.

Zdroj: TZ DSZO

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.