Doprava autobusem na Suchdol se opět zkomplikuje

Na webu MČ Praha 6 byla nenápadně zveřejněna informace o změně dopravního režimu autobusů jezdících směr Suchdol. Od 1. 7. 2017 se autobusové linky (107, 147, 160, atd.) jedoucí směrem do Podbaby vrací do obratiště Vítězné náměstí, kde obratištěm budou jezdit dle původního režimu a lze očekávat zpožďování spojů.

Ve směru z Podbaby pojedou autobusy přes okružní křižovatku Vítězné náměstí a následně vjedou do autobusového obratiště v severozápadním segmentu náměstí. Nástupní zastávky budou obnoveny v obratišti před ulicí Jugoslávských partyzánů. Přitom v září 2016 bylo z důvodu pravidelného zpožďování těchto linek přistoupeno ke změně režimu, kdy autobusy ze Suchdola projížděly obratištěm v protisměru a na třídu Jugoslávských partyzánů vjížděly ze Šolínovy ulice. Autobusové linky se tímto opatřením staly spolehlivějšími, jelikož nemusely jezdit přes „kulaťák“ a nemusely křižovat automobilovou kolonu před vjezdem na kruhový objezd při výjezdu z obratiště.

Nyní magistrát hl. m. Prahy rozhodl o navrácení do původního stavu, tedy lze očekávat zhoršení provozu těchto linek.

Podivností je skutečnost, že informace na webu MČ Praha 6 byla zveřejněna 21. 6. 2017, tedy jeden den po jednání Komise dopravní RMČ Praha 6 (20. 6. 2017), kde nebyla věc projednána, ani oznámena. Přitom jednání Komise dopravní se zúčastnili vedoucí odboru dopravy ÚMČ Praha 6, zástupce Policie ČR, radní MČ Prahy 6 pro dopravu Roman Mejstřík a zástupce společnosti Ropid Martin Fafejta. Bylo by zvláštní, pokud by ani jeden z přítomných o plánované změně den předtím nevěděl. Ale asi se to nehodilo na jednání probírat.

Připomínat, že mezi priority Prahy na zlepšení autobusové dopravy patřila v minulosti kromě linky 119 na letiště, také zmíněná linka 107 na Suchdol je nyní asi zbytečné.

 

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.