Čím cestujeme po Praze? 52% cest připadá na MHD, cyklodopravu tvoří 0,4%

Velmi zajímavou statistiku cestování zveřejnil na svém Facebooku radní pro dopravu v Praze Petr Dolínek (ČSSD). Čísla ukazují, jak cestujeme po Praze, příp. z/do Prahy. Většina cest je vykonána pomocí prostředků městské hromadné dopravy (52%).

Největší podíl má metro s téměř 19%, následují autobusy s necelými 17% a hlavní trojici uzavírají tramvaje s 15%. Výsledky této trojice opět potvrdily dlouhodobý stav, kdy dělbu přepravy cestujících mají rozdělenu na třetiny. Troškou „do mlýna“ přispívá železnice, lanovky a přívozy. Automobilová doprava si ukrojila 25% podíl, což v porovnání s MHD je zdařilý výsledek. Zbývající čtvrtina cest (22%) připadá na chůzi. Naopak cyklodoprava v Praze totálně propadla s podílem na dopravě 0,4%. Je to logické. Většina Pražanů si je vědoma, že Praha není „placatá“ jako Kodaň, Amsterdam, Pardubice, nebo Hradec Králové. Kopcovitá Praha totiž nemůže poskytnout pohodovou jízdu na kole v saku, tak jak jí známé z dánských televizních seriálů.

 

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.