Vídeň rozšiřuje síť tramvají a metra

Počet obyvatel Vídně neustále narůstá. Radnice proto na konci června představila nový investiční balíček určený pro rozšíření a zkvalitnění stávající tramvajové a autobusové sítě. Do roku 2020 investuje Vídeň do tramvajových a autobusových spojení 70 milionů euro.

Veřejná hromadná doprava je základem městské mobility. Z robustní sítě MHD profitují všichni obyvatelé Vídně,“ vysvětlují vídeňské radní Maria Vassilakou a Ulli Sima, které jsou v rakouské metropoli zodpovědné za dopravu a MHD, proč se Vídeň rozhodla do roku 2020 investovat do výstavby a zrychlení tramvajového a autobusového provozu kolem 70 milionů euro.

Vídeňské radní pro dopravu a MHD prezentují investiční balíček © PID/Fürthner
v.l.n.r. Öffi-Stadträtin Ulli Sima, Verkehrsstadträtin Maria Vassilakou

Nová kolejová spojení

Cílem Vídně je i nadále vytvářet atraktivní nabídku veřejné dopravy. Díky kvalitní a spolehlivé MHD je hlavní město Rakouska na cestě překonat do roku 2020 hranici miliardy přepravených pasažérů za rok. V září 2017 bude otevřeno jihovýchodní prodloužení metra U1 a mezitím v centru započala výstavba nových úseků linek metra U2 a U5. Do roku 2020 se cestující svezou i na zrychlené tangenciální autobusové trase na jihu města nebo čtyřech kilometrech nových tramvajových tratí, ať již k novému kampusu v oblasti bývalého nádraží Nordbahnhof nebo v rozvíjející se čtvrti u nového hlavního nádraží. Mapu nových spojení naleznete níže.

Rozvoj vídeňské MHD © Gerald Kovacic

Vídeň přitom sází na ekologicky přívětivé dopravní prostředky. Vozový park doplní nové tramvaje Flexity od Bombardieru, ale také flotila 199 autobusů Mercedes a další elektrobusy. Cestující také od půlky června mohou využít novou aplikaci WienMobil, která podle preferencí uživatele najde nejvhodnější spojení v kombinaci MHD, jízdy na kole, automobilu či taxíku a dokonce umožní nákup jízdenky.

Zdroj: TZ

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.