Na výlet s OMH: Lodní linka 901 (Ústí nad Labem – Litoměřice)

V nové nepravidelné rubrice „Na výlet s OMH“ Vám budu představovat tipy na převážně jednodenní výlety po Česku s lehce dopravní tématikou. S prvním tipem na výlet Vás vezmu do Ústeckého kraje za lodní linkou 901. Lodí proplujete Českým středohořím z Ústí nad Labem do Litoměřic.

Tříhodinová plavba po Labi za 38 korun

Kromě nádherné scenérie kolem Labe je velkým trhákem cena za plavbu. Lodní linka je zaintegrovaná do Dopravy Ústeckého kraje (podobně jako jsou v Praze zaintegrovány přívozy do systému MHD) a proto za tříhodinovou plavbu z Ústí do Litoměřic zaplatí dospělý pouhých 38 korun, dítě 19 korun. Pro porovnání hodinu a čtvrt trvající plavba parníkem z Výtoně do Troji k pražské ZOO vyjde dospělého na 190 korun, dítě 140 korun. Rozdíl poměrně značný.

Z Prahy Ohří do Ústí

Vydáte-li se na výlet z Prahy, doporučuji vyjet rychlíkem číslo 614 Ohře ze stanice Praha hl. n. v 7:28 (Praha-Holešovice 7:37). Do Ústí nad Labem přijedete v 8:40 a máte dostatek času si ještě něco koupit, porozhlédnout se a dojít k přístavišti Ústí n./L. centrum, které je hned u nádraží. Vyplouvá se v 9:20 (od 1.4. do 29.10.2017 každou sobotu, neděli, svátek a od 10.7. do 1.9. také středy, čtvrtky a pátky).

Jedu do Ústí, ale jízdenku si koupím do Teplic. Aneb nechci slevu zadarmo

Pří nákupu jízdenky na vlak se často vyplatí pořízení lístku v relaci Praha – Teplice, než-li Praha – Ústí. Do Teplic je to sice dál, ale cena výsledné jízdenky je levnější (včasný nákup za 79 Kč) než do bližšího Ústí (včasný nákup za 109 Kč). Vystoupit v Ústí s jízdenkou do Teplic není problém. Ideální je nákup jízdenky přes internet několik dní předem (cena se postupně zvyšuje), kde si můžete zvolit k lístku zdarma místenku, která se v současných vytížených spojích ČD vyplatí.

Parník s bufetem a čepovaným pivem

Jízdenku na plavbu lodí zakoupíte u „průvodčího“ před nástupem na plavidlo (příp. můžete mít předem zakoupenou jízdenku DÚK). Jen pozor, může se Vám stát, že z důvodu nízké hladiny vody v Labi bude plavba začínat až v přístavišti Ústí n./L. Vaňov. V takovém případě Vás přepraví náhradní autobusová doprava od přístaviště Centrum do Vaňova.

Na palubě Vám nic chybět nebude. Součástí parníku je bufet, ve kterém si můžete zakoupit pivo, víno, kafe, nealko apod.

Plavba po Labi. Linka 901

Linkou 901 Českým středohořím

Za Lovosicemi

V Litoměřicích na oběd a kávu s dortem

Cca v 12:35 připlujete do Litoměřic (vystoupit se dá i v přístavištích po trase a nebo plout opačným směrem v odpoledních hodinách) a vydáte se na oběd do města. Ze zkušenosti můžu doporučit Budvarku v Lidické ulici kousek od Mírového náměstí. Obzvlášť v parném létě člověk ocení chladnější prostředí po „výhni“ na lodi.

A po obědě na dort a kafe do kavárny „Káva s párou“ v Jarošově ulici. Ta se nachází v bývalé nádražní budově. Před kavárnou nechybí parní lokomotiva a poměrně velké modelové zahraniční kolejiště.

Zahradní modelová železnice v Litoměřicích

Zpátky do Prahy se vydejte vlakem ze stanice Litoměřice-město, která je kousek od kavárny. Vlakem se s jedním přestupem ve Všetatech dostanete do Prahy, kam přijedete ze směru od Čakovic a Vysočan až na Hlavní nádraží.

Krásný jednodenní výlet s rodinou, přáteli a nebo jen v dvou.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Informační leták k lodním linkám DÚK

Informační leták k lodním linkám DÚK

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.