V Kramatorsku byl ukončen tramvajový provoz

Začátkem srpna byl ukončen tramvajový provoz v ukrajinském Kramatorsku, který leží v Doněcké oblasti, severně od Doněcku. Provoz tramvají byl v tomto 160 tisícovém městě v postupně omezován a nyní je nahrazen autobusy a trolejbusy, které měly obdobné trasy jako tramvaje.


Hlavním důvodem byly vysoké finanční náklady na celkovou obnovu vozového parku. Ten tvořilo 8 tramvají KTM-5 z roku 1974, přičemž pro vypravení bylo potřeba vypravovat pět vozidel. Dosloužilé tramvaje mají být prodány do jiných měst. Město plánuje nakoupit tři autobusy, které nahradí kapacitní výpadek tramvají. Jejich pořízení vyjde levněji, než nákup tramvají a rekonstrukce tratí.

Dalším faktorem byl špatný stav tratí a snižující se počet cestujících. Zdejší síť tvořila severojižní trať spojující obytnou zástavbu na jihu města s průmyslovými podniky, ve kterých se v posledních letech utlumuje výroba. Na severu se trať rozvětvila na tři tratě. Dvě vedly k dalším průmyslovým závodům, jedna do obytné zóny na severu města. Celkem síť měřila 14,6 km.


Tramvaje v Kramatorsku začaly jezdit v roce 1937 a v nejlepším období měla síť pět linek. Utlumování provozu začalo v roce 2000 a v květnu 2014 byl provoz dočasně zastaven kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině.

Foto: U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.