Díky! Velké díky za Vaší přízeň!

Mnozí mají letní prázdniny v médiích za okurkovou sezónu. Já to říct nemohu. Počet návštěvníků dopravního magazínu MHD86.cz neustále roste a letošní červenec se stal nejsilnějším měsícem v historii. Zároveň je to měsíc, kdy web MHD86.cz porazil v návštěvnosti kdysi úspěšné dopravní weby. Tímto bych chtěl poděkovat všem svým čtenářům za přízeň.

Když jsem zakládal dopravní magazín MHD86.cz v roce 2014, jedním z důvodů byl fakt, že v té době neexistoval na internetu žádný moderní dopravní web. Takový, který si pohodlně přečtete na počítači, v tabletu a také v mobilním telefonu. Web, který bude aktuální, bude přinášet zajímavé zprávy i názory. Motivací byla také „klinická smrt“ kdysi úspěšných webů prazsketramvaje.cz (zabývající se pražskými tramvajemi a lanovkami v ČR), citybus.cz (zabývající se autobusy s hlavní orientací na Prahu) a metroweb.cz (zabývající se pražským metrem). Zmíněné weby sice fungovaly a fungují dodnes, ale jedná především o zavedené a uzavřené encyklopedie bez zásadního vývoje v posledních letech. Takové pěkné letité knížky, plné zajímavých informací z dávných let, když weby vznikaly.

Když kritizujete, že někdo dělá něco špatně a chcete věc dělat lépe, musíte mít také nějaké cíle. Jedním z cílů bylo zmíněné weby porazit v návštěvnosti. V červenci 2017 se podařilo „předběhnout“ i z třetice dodnes nejsilnější web prazsketramvaje.cz.

 

Ještě jednou děkuji Vám – návštěvníkům webu – za věrnost a čtenost. Velmi mě to těší. Každý den. Nejen teď, kdy byl překonán rekord. Mám radost, že si na webu nacházíte informace, které vás zajímají a že se na web rádi vracíte. Zároveň budu rád za vaše náměty, co Vám na webu chybí, či co byste vylepšili.

Avšak velmi bych si přál, kdyby kluci, kteří stvořili dopravní weby mého mládí (prazsketramvaje.cz, citybus.cz a metroweb.cz) do toho „šlápli“, znovu se nadechli a zmodernizovali své weby tak, aby vyhovovali dnešnímu užívání internetu, tedy především, aby se daly číst v mobilu. Zároveň bych všem třem přál energii a chuť opět rozpohybovat weby zveřejňováním pravidelných novinek a aktualizováním dříve publikovaných encyklopedických stránek.

 

Mám radost, že jeden z webů už má naději na „nový“ život. Roman Vanka z citybus.cz se nechal inspirovat a vidí, že nový moderní web má smysl. Těší mě, když ode mě „opisuje“ některé kroky a snaží se web propagovat. U několika piv jsme probrali, jaký koncept by měl zvolit při modernizaci webu a já jen doufám, že se k tomu „dokope“ a brzy vznikne „nový citybus.cz“.

A jelikož nám jde všem o jedno. Publikovat a šířit informace o městské hromadné dopravě, rád poradím klukům i ze zbývajících dvou webů, když se rozhodnou dát stránkám „nový život“.
Ondřej Matěj Hrubeš
šéfredaktor

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.