Na výlet s OMH: Kolínská řepařská drážka

Druhým výletem Vás vezmu do Kolína ve Středočeském kraji, kde se nachází Kolínská řepařská drážka. Další z tipů na jednodenní výlet s dopravní tématikou, vhodný také pro rodiny s dětmi.

Cíl: zastávka Kolín, Sendražice, rozc.0.2

Do Kolína se dostane pohodlně vlakem, který sem jezdí i o víkendu „každou chvíli“, ať už z Prahy, nebo z Pardubic. Lepší je samozřejmě zvolit rychlík, než osobák. Před nádražní halou kolínského hlavního nádraží se nachází autobusové nádraží, ze kterého jezdí linky 1 a 10 do Sendražic k řepařské drážce. Také je možné si nejdřív zajít na oběd na náměstí v Kolíně na autobus nasednout např. v zastávce Pošta na náměstí Republiky. Výstupní zastávkou pro Vás bude Kolín, Sendražice, rozc.0.2.

Nádraží Kolín-Sendražice. Tady jízda začíná.

Jedeme.

Odsud je to pár set metrů po směru jízdy, kde už v dálce uvidíte reklamní poutač a koleje. Na místo můžete dojet také autem a nebo dojít pěšky z nádraží (4 km). I když pěší cestu si nechte jako záložní pro cestu zpátky, kdy Vám nemusí vycházet časy odjezdů autobusů. Hodinový interval autobusu a 75 minutový interval řepařské drážky totiž spolu úplně nekamarádí.

Parní i dieselový provoz

Drážka je v provozu o víkendech a svátcích od Velikonoc do půlky října (o letních prázdninách také středy). Speciální jízdy bývají kolem Mikuláše a Silvestra. Na trati se střídá parní a dieselový provoz. Rozvrh jízd je předem ohlášen na jejich webu. Odjezdy ze stanice Kolín-Sendražice jsou v 9:45, 11:00, 12:15, 13:30, 14:45 a 16:00. Proto je dobré si příjezd dobře načasovat. Kromě svezení vláčkem si můžete prohlédnout v nádražní budově malé muzeum o řepařské drážce a na nádraží najdete také „nádražku“, kde si můžete dát pivo, limo, a tak.

Dieselová lokomotiva

Jízda po řepařské drážce

Jízda tam a zpátky trvá cca pětačtyřicet minut. Možností je vystoupit na konečné, kde se nachází dětské hřiště a vrátit se následujícím spojem. Případně kousek zpáteční cesty jít pěšky a nastoupit na jedné z nácestných zastávek.

Přeji, ať se Vám výlet líbí a budu se těšit na Vaše výletní tipy.

Další info: reparskadrazka.cz


Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.