Vídeňská linka U1 prodloužena na jihovýchod

Po pěti letech stavebních prací se Vídeňané dočkali. Vídeň v sobotu otevřela pět nových stanic metra na jihovýchodě města. V centru města navíc vzniká dalších jedenáct stanic a nové křížení dvou tras.

Slavnostního otevření nového 4,6 km dlouhého úseku se zúčastnili i rakouský kancléř Christian Kern a dlouholetý vídeňský starosta Michael Häupl. Nová část umožňuje budoucí větvení trasy a koncový úsek do stanice Oberlaa je veden nad zemí. Prodloužení červené linky prospěje především obyvatelům čtvrti Favoriten na jihovýchodě rakouské metropole. Místo půlhodinové cesty z konečné stanice na Štěpánské náměstí v centru Vídně nyní bude stačit patnáct minut.

Vstup do stanice metra U1

U1 otevřena, U2 a U5 ve výstavbě

Pět nových stanic prodloužilo linku na 19,2 km a učinilo z ní nejdelší linku vídeňského metra. Časový plán stavby i náklady kolem 600 milionů euro byly dodrženy. V centru města mezitím pokračuje výstavba dalších úseků linek U2 a U5. Celkem vzniká jedenáct nových stanic na devíti kilometrech. Po roce 2023 bude U2 pod radnicí přesměrována do nové trasy a její dosavadní úsek využije část linky U5. Díky podpoře veřejné dopravy chce Vídeň do roku 2025 dosáhnout 80% podílu MHD, cyklistiky a pěších cest na dopravě ve městě.

U1, Alaudagasse

Čísla a fakta U1

Začátek stavby: léto 2012

Uvedení do provozu: 2. září 2017

Investice: 600 milionů euro

Stanice: Troststraße, Altes Landgut, Alaudagasse, Neulaa, Oberlaa

Délka úseku: 4,6 km

U1 Oberlaa

Zdroj: TZ

Foto: Thomas Hennerbichler – Wiener Linien

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.