10. ročník Křížem Krážem vyhrál tým 3G. Zúčastnilo se 114 týmů

V sobotu 23. září 2017 proběhl již 10. ročník železniční cestovatelské akce Křížem Krážem. K účasti se přihlásilo 114 týmů.

Vítězem se stal skautský tým 3G z Liberce/Jablonce nad Nisou, který získal 1997,5 bodů. Na druhém místě se umístili Rychlíci z Chotěboře, kteří patří tradičně k nejlepším týmům a na třetím místě tým železničních nadšenců TrainMania Náchod.

> Celkové pořadí <

Soutěž Křížem Krážem se každoročně snažíme inovovat. Před pár lety byly zavedeny bonusové stanice a soutěžní úkoly, letos jsme k nim přidali ještě tajná místa. Cílem bylo objevit velmi zajímavá, ale přitom neznámá místa naší země. To se však podařilo jen týmům, které správně rozluštily indicie vedoucí k těmto místům. Za získání hesla z QR kódu si pak týmy odnesly rovných 200 bodů.

#krizemkrazem #cestakolemsveta #poctyrechhodinach #jestedvacet

Příspěvek sdílený Jakub Votípka (@jakubi_),

#krizemkrazem

Příspěvek sdílený Erika Brenisinova (@lev_erika),

Cílem akce je přivést mladé lidi k cestování vlakem – hlavní cílovou skupinou je především mládež ve věku 15 – 26 let, převážně z řad skautů a železničních nadšenců. Letos se účastnily také dva mezinárodní týmy, tým Cseh-Magyar barátság byl složen z českého vedoucího a posádky čtyř Maďarů, v týmu #RailRiders cestovali dva Češi, Polska, Francouzka a Němka původem z Turecka. Cestovalo s námi také několik vozíčkářů.

Letos poprvé došlo k posílení nočních vlaků Českých drah. To, že to bylo potřeba, dokládá i graf využití nočních dálkových vlaků. Nejvytíženějším vlakem byl EN 477 Metropol, kterým cestovalo 187 účastníků akce.

Všechny týmy dohromady nacestovaly 108 687 km, získaly dalších téměř 40 000 bonusových bodů a strávily ve vlacích 3551 hodin. Týmy nejvíce využívaly rychlíky, kde strávily téměř 1250 hodin svého času. Z tajných míst byl nejnavštěvovanějším parní stroj Jana Tomka v Hradci Králové, následovaný reliéfem J. Vrchlického v Kutné Hoře a skalní vyhlídkou Finkův kámen nad Smržovkou. V soutěžních úkolech letos dominovaly ryze železniční úkoly: projet alespoň 10 km tunelů, 700 metrů historických viaduktů, navštívit Den železnice v Bohumíně, dvě železniční muzea či jedno z Nejkrásnějších nádraží, anebo se projet historickým vlakem.

#krizemkrazem #skaut #denzeleznice #ceskedrahy #cestavlakem #cool #zpocenalokomotiva

Příspěvek sdílený Michal Hertl (@michal.hertl),

#krizemkrazem

Příspěvek sdílený Jan Málek (@2janmalek),

Vítězné týmy letos obdrží poukázky na přepravu vlaky Českých drah, deskové hry od společností MINDOK a Fox in the Box a další ceny od skautské prodejny Liman sport. Mediálními partnery akce je web Želpage a dopravní magazín MHD86.cz. Akci dále podpořili: ANDERLE studio, Ateliér Juránek, Městské muzeum Františkovy Lázně a tiskárna RETIS GROUP. Všem partnerům děkujeme za podporu naší akce.

TZ: Křížem Krážem

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.