První nákresy budoucí cabriotramvaje, resp. T3 Coupé

A je to venku. První obrázky nové cabriotramvaje, která bude jezdit ulicemi Prahy. Oficiální pojmenování zní „T3 Coupé“. Jedná se o vyhlídkovou tramvaj, která vznikne z přestavby ze starší tramvaje řady T3.

Tramvaj T3 Coupé bude zaměřena na vyhlídkové jízdy Prahou. Bude možné si tramvaj objednat pro soukromou jízdu a zároveň je se uvažuje, že bude vypravována v určité dny na pravidelnou vyhlídkovou trasu, kde postačí si zakoupit speciální jízdenku, podobně jako v případě jízd vyhlídkovými autobusy. Poprvé se čtenáři webu MHD86.cz dočetli o myšlence této tramvaje v únoru 2016 a v červenci 2017 vyšla na webu informace, že představenstvo Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) schválilo projekt vyhlídkové tramvaje.

T3 Coupé, Anna Marešová

Za designem „Coupé“ stojí Anna Marešová, která se proslavila sérii erotických dráždidel pro ženy a vlastním návrhem tramvaje pro Prahu.

V současné době se finalizuje konečný projekt tramvaje T3 Coupé. O realizaci vyhlídkové tramvaje se postarají dílny dopravního podniku. Očekává se, že tento netradiční vůz bude premiérově představen na zářijovém veletrhu kolejových vozidel InnoTrans 2018 v Berlíně.

Koncept tramvaje bude představen ve čtvrtek 26. 10. 2017 na akci Designblok.

T3 Coupé, Anna Marešová

Připomeňme, že obdobné tramvaje jezdí v německém Lipsku, kde slouží ke komerčním vyhlídkovým jízdám. Místní dopravní podnik vlastní tři speciálně upravené vozy.

Cabriotramvaj běžně vozí turisty v Lipsku. Do Drážďan byla zapůjčena v rámci oslav.

Jízda cabriotramvají

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.