O tramvaji T3 Coupé v časopisech Městská doprava a Strassenbahn Magazin

Pražský dopravní podnik představil v říjnu 2017 svůj záměr na novou vyhlídkovou tramvaj s označením T3 Coupé. Projekt schválilo představenstvo podniku v létě 2017. Tramvaj inspirovaná lipskou cabriotramvají T4 má podle vizualizací v pražském provedení působit luxusnějším dojmem. Za designem „Coupé“ stojí Anna Marešová, která se proslavila sérii erotických dráždidel pro ženy a vlastním návrhem tramvaje pro Prahu. Z původního záměru – vytvořit kabriolet – vzniká nový projekt T3 Coupé. Tato koncepce umožní využívat vůz i v zimním období.

T3 Coupé, Anna Marešová

Tramvaj si zachovává poetiku 60. let a vyjadřuje tak poctu designerovi Františku Kardausovi (1908 – 1986), který byl autorem původní tramvaje Tatry T3. Designéři se nejvíce inspirovali původní T3, ale pro nápady také chodili do starších typů tramvají. Součástí interiéru je i bar, který vychází z tramvaje T1, kde podobný pultík sloužil k prodeji jízdenek. Návrháři nezapomněli ani na původní znehodnocovač jízdenek, jenž bude v tramvaji natrvalo a cestující při každé jízdě dostanou originální T3 Coupé jízdenku. Tramvaj tak nabídne požitek nejen z jízdy po Praze v polootevřeném voze, ale poskytne i zážitek ze stylového interiéru.

T3 coupé

V současné době se finalizuje konečný projekt tramvaje T3 Coupé. O realizaci vyhlídkové tramvaje se postarají dílny dopravního podniku. Základem pro T3 Coupé se stane vyřazený vůz T3R.P. Pravděpodobné premiérové představení hotové tramvaje proběhne na veletrhu kolejových vozidel InnoTrans v září 2018. Následně v říjnu 2018 má vyjet nová vyhlídková tramvaj do ulic Prahy s prvními cestujícími.

Vyšlo v časopisech Městská doprava 4-5/2017 a Strassenbahn Magazine 1/2018

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.