Nové soupravy metra pro Petrohrad dodá Škoda

Vozový park metra v ruském Petrohradu posílí nové soupravy NěVa, které dodá společnost OOO VAGONMAŠ ze skupiny Škoda Transportation. Firma uspěla ve výběrovém řízení na sedm šestivozových souprav. Hodnota kontraktu je zhruba čtyři miliardy rublů, tedy téměř 1,5 miliardy korun.

Aktuální projekt navazuje na dvě předchozí dodávky metra do Petrohradu.  Na „zelené“ Něvsko-vasileostrovské lince již úspěšně slouží sedmnáct našich moderních souprav. Vozy vykazují vysokou mírou disponibility. Nyní přibude dalších sedm, celkem tak bude v Petrohradu v provozu 24 souprav metra ze Škodovky,“ sděluje předseda představenstva Škody Transportation Tomáš Ignačák.

Sopuravy NěVa v Petrohradě

Dodávky nových souprav začnou ještě před koncem roku 2018, dokončení dodávek je plánováno v 1. pololetí roku 2019. Nejnovější soupravy metra jsou vyráběny podle technologií a know-how společnosti Škoda Transportation. „Nové soupravy budou inovovány na základě bohatých zkušeností z provozu v Petrohradě. Disponují například novým typem dveří s elektrickým pohonem, možností automatického vedení vlaku, nebo mají speciální úpravy interiéru pro cestující s omezenou schopností pohybu,“ vysvětluje Sales area director Škody Transportation Vladislav Kozák.

Interiér soupravy NěVa

Vozy také využívají rekuperaci energie při brzdění, tudíž jsou schopny, oproti dnes provozovaným soupravám, ušetřit až 25 procent elektrické energie. Bezpečnost cestujících i řidiče zajišťují vnější a vnitřní kamerové systémy se záznamem dat. Pasažérům pomáhá i přehledný audiovizuální informační systém.

Škoda NěVa Petrohrad

Historie projektu nového metra sahá až do roku 2007, kdy byl vyvinut prototyp vozu NěVa. Souprava také získala prestižní ocenění v kategorii nejlepší inovační projekt Sankt Petěrburg.

Škodovka má rovněž zkušenosti z rozsáhlé modernizace vozů pražského metra. Šlo celkově o 93 souprav, kterým byla výrazně prodloužena jejich životnost. Kompletní trakční výzbroj vyrobila Škodovka také pro soupravy metra v maďarské Budapešti, ukrajinském Kyjevě nebo ruské Kazani, další dodává například do čínského města Suzhou. V současnosti se navíc Škoda Transportation účastní tendru na dodávku souprav metra pro polské hlavní město Varšava.

Zdroj: TZ Škoda

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.