Dopravní podnik v Brně obnoví a zmodernizuje vozový park

I v novém roce má DPMB v plánu modernizovat a obnovovat vozový park. Nakupovat se budou autobusy, minibusy a rekonstruovat tramvaje. „Budeme pokračovat v úspěšném programu rekonstrukce a modernizace tramvají typu T3 a K2 na Vario LF a Vario LF2. V roce 2018 je počítáno s třemi vozy LF a třemi vozy LF2,“ popsal generální ředitel DPMB Miloš Havránek.


Další investice se týkají trolejbusů. Do konce srpna do Brna dorazí 10 nízkopodlažních „parciálních“ trolejbusů. Jejich výhodou je, že umožňují pohyb vlastním pohonem při objíždění překážek, výpadcích napětí či pohyb po trase v úsecích bez trolejového vedení. Vozy budou kompletně nízkopodlažní a vybavené klimatizací. V novém roce bude pokračovat dodávka CNG autobusů. I ty budou nízkopodlažní a vybaveny klimatizací. Do poloviny roku 2018 jich bude po Brně jezdit dohromady 160. „Do konce dubna bude dodáno 11 kloubových a 16 dvounápravových autobusů. Ve třetí etapě s termínem do 30. 6. 2018 pak 10 kloubových autobusů,“ vyjmenoval Havránek. Dopravní podnik plánuje pořídit i 10 minibusů s kapacitou pro 37 cestujících. Tyto vozy budou nasazovány na linkách s nižší poptávkou v okrajových dobách provozního dne. Především je s nimi počítáno na linkách s potřebou malokapacitní přepravy.



Zásadní investicí bude projekt s názvem „Řídicí informační systém pro MHD Brno – RIS II“. Jeho součástí je například přechod z analogové komunikace vozidel dopravního podniku do digitální radiové sítě, modernizace palubního a informačního systému vozidel MHD dodáním nových palubních počítačů a souvisejících komponentů, náhrada stávajícího dispečerského pracoviště nebo například přímé řízení zastávkových elektronických informačních panelů přímo z dispečinku DPMB.

Zdroj: TZ DPMB

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.